Stil jete

A është Instagrami mikro-tradhti

A është Instagrami mikro-tradhti

I dashuri juaj "pëlqeu" fotot me bikini të një modeleje në Instagram. Është një tradhti? Flirtim i padëmshëm? Apo është vetëm një zemër e vogël, e kuqe?

Shumica e gjithçkaje që bëjmë në internet lë një gjurmë, nga etiketimi i një shoku në një foto deri tek pëlqimi i një video në TikTok. Për njerëzit në marrëdhënie, ato thërrime buke mund të bëhen një shenjë e tradhtisë – reale ose të perceptuar.

"Mikro-tradhtia", një term i epokës së internetit për aktet e vogla të tradhtisë, është subjekt i një rryme të pafund përmbajtjesh në mediat sociale si TikTok dhe Instagram. Për shkak se shumë prej tyre ndodh në internet, çiftet po monitorojnë dhe hetojnë zakonet dixhitale të njëri-tjetrit për shenja të pabesisë.

Sa pjesë të jetës në internet të një partneri kemi të drejtë të kontrollojmë dhe sa privatësi është e përshtatshme?

Gazetarja e Help Desk, Tatum Hunter zbërthen konceptin e "mikro-tradhtisë": aktet e vogla të tradhtisë që zakonisht shfaqen në telefonin e partnerit tuaj.

Çfarë quhet tradhti këto ditë?

Rana Coniglio, një terapiste me bazë në Arizona, e cila punon pothuajse ekskluzivisht me Gen Z, thotë se klientët shpesh vijnë tek ajo me shqetësime për sjelljen e partnerit të tyre në internet.

Nëse rezultati i dikujt në Snapchat - një masë e aktivitetit në aplikacion - rritet ndërsa ai është në punë, a do të thotë kjo se ata po tradhtojnë? Me kë po bisedojnë në mesazhe? A është problem nëse vazhdojnë të ndjekin ish-in e tyre?

Lufta nuk është unike për klientët e saj, të cilët priren të jenë vajza të reja. (Burrat nuk kërkojnë terapi aq shpesh, sipas të dhënave nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.)

Çdo marrëdhënie ka kufij të ndryshëm dhe ajo që është shumë e tepërt për një çift mund të jetë normale për një tjetër.

Në një trend të TikTok, njerëzit renditën sjelljet e "mikro-tradhtisë" që ata i konsideronin po aq të këqija sa seksi. Ato përfshijnë pëlqimin e historisë së një gruaje tjetër në Instagram apo përgjigjen ndaj postimit të një djali në një forum diskutimi. Këto mund të jenë të ekzagjeruara, por bisedat për tradhtinë dixhitale po ndodhin teksa të rinjtë shprehin pakënaqësinë në rritje për dashurinë dhe romancën. Amerikanët e të gjitha moshave po bëjnë më pak seks se kurrë më parë. Në mënyrë kritike, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve publikuan të dhëna në vitin 2023 që tregonin se 14 përqind e vajzave adoleshente në Shtetet e Bashkuara ishin përdhunuar.

Kur Kai Gonzalez, 23 vjeç, pati një dyshim se i dashuri i saj po e tradhtonte, ajo shkoi me makinë në shtëpinë e tij dhe parkoi jashtë ndërsa ai ishte duke fjetur. Ai e kishte lidhur telefonin e tij me Bluetooth-in e makinës së saj më parë, kështu që ajo lidhi sistemet duke qenë afër shtëpisë së tij dhe pa në ekran mesazhet që ai po shkëmbente me vajza të tjera.

Ajo i dha fund lidhjes normalisht.

Pas thyerjes së zemrës së saj, Patrice Gilgan, një hetuese private në Karolinën e Veriut, ia kushtoi karrierën e saj për të ndihmuar njerëzit të nuhasin partnerët që tradhtojnë. Këto ditë, tradhtia bëhet kryesisht në internet, tha ajo.

Njerëzit vijnë në profilet e saj në TikTok, Instagram ose Facebook kur janë në një lidhje. Intuita e tyre po u thotë atyre se diçka nuk është në rregull, por ata nuk kanë prova. Videot e saj i mësojnë njerëzit se si të gërmojnë prova të tradhtive të mëdha, të mesme apo të vogla.

Mjetet janë të panumërta. Vendosni adresën e tij të emailit në një gjetës llogarie dhe shikoni se cilat profile sociale shfaqen. Gjeni atë në Tinder mes një deti beqarësh të vërtetë. Gilgan madje drejton një grup të ri në Facebook të quajtur "MomFish", ku gratë dalin vullnetare duke krijuar profile të rreme në mediat sociale për të testuar besnikërinë e burrave të njëra-tjetrës.

Coniglio, terapistja e Gen Z, tha se ajo sheh të rinjtë që ndajnë gjithnjë e më shumë të dhënat e vendndodhjes së tyre në kohë reale dhe aksesin në llogaritë dixhitale në marrëdhënie si një shenjë besimi.