Stil jete

A janë testet e personalitetit vërtet të dobishme?

A janë testet e personalitetit vërtet të dobishme?

Pyeteni Erin Mantz (shkrimtare) pse i pëlqen testet e personalitetit dhe ajo do t'ju thotë se është Peshqit, një fëmijë i vetëm dhe introverte e prirur për të reflektuar mbi veten. Një menaxher i ri udhëzoi Mantz dhe kolegët e saj të bënin testin e treguesit të tipit Myers-Briggs, i cili zbuloi se ajo është një INFJ: intuitive, entuziaste, impulsive dhe e prirur për improvizim.

Testi ndryshoi të gjithë atmosferën e zyrës. 'Ne të gjithë ndamë rezultatet tona,' kujton Mantz.

Ato që zbuloi për veten i kanë shërbyer me dobi në jetën e saj personale dhe gjatë gjithë karrierës së saj, duke e ndihmuar të kuptojë se si të komunikojë më mirë me të tjerët dhe të lërë përshtypjen më të mirë.

Testet e personalitetit nuk janë të reja - një version i hershëm i testit Myers-Briggs u mbrojt nga e drejta e autorit në 1943 - por interesi për to ka vazhduar. Njerëzit iu nënshtrohen shpesh këtyre testeve në takime, trajnime, por edhe në festa. Kjo e fundit sidomos në kulturën e huaj. Shumë i përdorin rezultatet për të kuptuar se cilat rrugë karriere mund t`ia vlejnë, kurse kompani të caktuara i përdorin për të kuptuar se cili kandidat ia vlen për një pozicion të caktuar pune.

Por pse njerëzve u pëlqejnë kaq shumë testet e personalitetit dhe cilat janë më të saktat? Si duhet dhe nuk duhet t'i interpretojmë rezultatet e tyre?

Testet e personalitetit ju bëjnë të ndiheni të dukshëm

Testet e personalitetit janë një mënyrë e dobishme për njerëzit që të njohin më mirë veten e tyre, veçanërisht kur janë të rinj, thotë Brent Roberts, profesor i psikologjisë në Universitetin e Illinois Urbana-Champaign, i cili studion zhvillimin dhe vlerësimin e personalitetit. 'Ne po përpiqemi të kuptojmë veten dhe pse bota reagon ndaj nesh ashtu siç bën,' thotë ai. 'Unë mendoj se të gjithë duan të dinë më mirë se kush janë dhe ku qëndrojnë - dhe kjo është ajo që mund t'ju japë një test personaliteti.'

Ashley Errico, një terapiste në Austin, kujton se ka blerë All About You! revistë si para-adoleshente, e tërhequr nga testet e personalitetit. Ajo dhe shoqja e saj më e mirë kanë bërë teste edhe për të zbuluar se çfarë puthjesh mund të jepnin, kur t`i jepnin. Tani, në karrierën e saj profesionale, ajo ndonjëherë i drejton klientët në teste më të sofistikuara, si Myers-Briggs (që kushton rreth 60 dollarë për t'u blerë në internet) dhe Enneagram. (Ky i fundit, i cili kushton 20 dollarë në internet dhe i rendit njerëzit në një nga nëntë tipat e personalitetit, si 'arritës', 'ndihmues' ose 'sfidues'.)

Errico ka zbuluar se testi Myers-Briggs, për shembull, mund t'i fuqizojë njerëzit që duan të ndryshojnë karrierë, ose të kthehen në fuqinë punëtore me disa ide që nuk kishin qenë më parë në radarin e tyre. Ekziston një shërbim me pagesë që përputhet me llojin e personalitetit me punët që mund të jenë të përshtatshme dhe disa këshilltarë karriere janë trajnuar për të dhënë komente. Plus, testet e personalitetit nxisin një ndjenjë njohjeje dhe përkatësie. 'Të gjithë duan të ndihen të kuptuar dhe parë,' thotë ajo. “Të gjithë e dimë se si është të ndihesh i padukshëm.”

Por me të vërtetë i thjeshtojnë gjërat

Personaliteti ekziston në disa aspekte dhe asnjë test i vetëm nuk mund të kapë të gjitha nuancat që përcaktojnë një person. Testet si Myers-Briggs dhe Enneagram 'nuk janë në gjendje të përshkruajnë pasurinë e diversitetit njerëzor', thotë Jaime Lane Derringer, një shkencëtar në Universitetin e Illinois Urbana-Champaign.

Merrni Myers-Briggs: Ai distilon tiparet e një personi në 16 lloje të ndryshme personaliteti, si ESFJ (ekstrovert, besnik) ose ENTP (ekstrovert, imagjinativ). Ka më shumë lloje personaliteti se kaq, thotë Derringer. Plus, mjeti kornizon personalitetet rreth pozitivitetit - duke hequr më shumë tipare negative. 'Është një makinë e shkëlqyer marketingu,' pranon ajo - njerëzve u pëlqen të dëgjojnë pjesët e mira për veten e tyre - por sigurisht jo gjithëpërfshirëse.

Shumë teste të personalitetit përdorin gjuhë të përgjithshme në rezultatet e tyre që mund të vlejnë lehtësisht për këdo që e lexon atë. Shkencëtarët e quajnë atë Efekti Barnum. “Vjen nga P. T. Barnum që thotë se çdo minutë lind një pinjoll”, thotë Stephen Benning, një profesor psikologjie në Universitetin e Nevadas. 'Ata në thelb do të jenë në gjendje të marrin këtë deklaratë shumë të përgjithshme rreth prirjeve universale njerëzore dhe të mendojnë se është unike dhe e vlefshme për ta. Njësoj si me horoskopin.

Një nga rreziqet që lidhen me testet e personalitetit është marrja e informacionit shumë seriozisht. Këto teste bazohen në të dhënat e vetë-raportuara - ju takon juve të vlerësoni se sa shpesh ndiheni të zemëruar ose të emocionuar dhe nëse keni tendencë të gjeni gabime te të tjerët.

Errico i paralajmëron klientët e saj të terapisë që të mos mbi-identifikohen me rezultatet e tyre. Ajo ka parë se njerëzit investohen shumë në llojin e tyre të personalitetit, gjë që i pengon ata të lejojnë veten të rriten dhe të ndryshojnë. Ose, ata mund ta shtyjnë veten në një punë që nuk është e duhura, sepse testi i tyre i personalitetit tregon se duhet ta shijojnë atë. 'Është e rëndësishme të mbani mend se testi nuk përcakton se kush jemi ne,' thotë ajo. 'Ne duhet të përcaktojmë se kush jemi.'

Cilat teste të personalitetit janë më të mira?

Testet online falas që ju tregojnë se çfarë kafshe mund të ishit mund të jenë argëtuese, por kjo është e gjitha: vetëm argëtim. Megjithatë, disa teste të personalitetit janë studiuar për dekada. Komuniteti akademik në përgjithësi i konsideron testet e bazuara në Big Five si më rigorozët shkencërisht. Është një model gati 75-vjeçar i zhvilluar për të matur pesë tipare të gjera të personalitetit – ndërgjegjshmërinë, pajtueshmërinë, neurotizmin, çiltërsinë dhe ekstraversionin – dhe shumë teste online falas bazohen në të.

Një test falas, modeli RIASEC, mund të ndihmojë në mënyrë të ngjashme njerëzit të vlerësojnë interesat e profesionit. Ai i ndihmon të anketuarit të kuptojnë nëse kanë, për shembull, personalitete hetuese, artistike, sociale ose sipërmarrëse.

Klinikët e shëndetit mendor ndonjëherë administrojnë 600 pohime të vërteta dhe të rreme që mund të ndihmojnë në zbulimin e kushteve të shëndetit mendor si hipokondria, depresioni dhe paranoja. Është një test shumë i gjatë, por mund të japë rezultate të sakta. Ama psikologun dhe diagnostikimin profesional nuk e zëvendëson.

Çfarëdo testi që bëni, merrni parasysh ta përsërisni atë herë pas here. Pjesa më e madhe e hulumtimit të Roberts përqendrohet në mënyrat se si ndryshon personaliteti me kalimin e kohës: shumica e njerëzve priren të bëhen më të ndërgjegjshëm ndërsa rriten. “Është krejtësisht e dobishme të kthehesh pas disa vitesh dhe të bësh sërish testin për të parë se ku je”, thotë ai.

Dhe, më e rëndësishmja, mos i kushtoni shumë rëndësi asnjë etiketimi të krijuar nga testet e personalitetit. Asnjë prej tyre nuk është i përsosur - të gjithë kanë të meta dhe të gjithë kanë pika të forta. Këto teste nuk mund të përcaktojnë se kush jemi!