Stil jete

A ju bën më të lumtur zhvendosja në një vend të ri? Ja çfarë thonë studimet

A ju bën më të lumtur zhvendosja në një vend të

Një debat i gjatë në fushën e psikologjisë ka qenë nëse zhvendosja në një vend të ri i bën njerëzit më të lumtur. Një shkollë mendimi thotë po. Në fakt, mund të jetë saktësisht lloji i "fillimit të ri" që u duhet njerëzve për të ri-kalibruar lumturinë e tyre. Një tjetër studim tregon se një lëvizje mund të na sigurojë një ngritje të përkohshme të humorit dhe se është e zakonshme që lumturia jonë të kthehet në nivelin e saj fillestar, para-lëvizjes.

Një analizë e re e dhënë në Raportin e Lumturisë Botërore të këtij viti shton kontekstin e këtij debati të pazgjidhur.

Autorët e raportit, të udhëhequr nga një ekip studiuesish në Qendrën për Zhvillim të Qëndrueshëm në Universitetin Columbia, kryen një analizë që daton që nga viti 2018 në të cilën ata krahasuan nivelet e lumturisë midis njerëzve që ishin vendas, kundrejt emigrantëve / të huajve. Ideja ishte të vlerësohej nëse nivelet e lumturisë së jo-vendasve korrespondonin me atë të vendit të tyre të lindjes.

Interesante, ata zbuluan se njerëzit që lëvizin në një vend të ri “heqin” nivelin e lumturisë së vendit të tyre të vjetër dhe adoptojnë nivelin e vendit të ri.

Me fjalë të tjera, lëvizja në një vend më të lumtur mund të të bëjë më të lumtur. Me të njëjtën argument, lëvizja në një vend më pak të lumtur mund të zvogëlojë nivelin e lumturisë suaj.

Sipas studiuesve vendet si Helsinki, Finlanda, Aarhus, Danimarka, Ëellington, Zelanda e Re ishin më të lumturta në botë dhe Uashingtoni, Dallas dhe Hjustoni ishin tre qytetet më të lumtura në Shtetet e Bashkuara.

Pra, nëse po mendoni të bëni një lëvizje, mbase një nga ato vende duhet të jetë në listën tuaj.

*Artikulli i marrë nga Psychology Today. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.