Stil jete

A ka lindur tashmë njeriu që do të jetojë 150 vjet?

A ka lindur tashmë njeriu që do të jetojë 150 vjet?

Prej kohësh besohet se plakja ndodh përmes mutacioneve të akumuluara në ADN, të cilat gradualisht ndërhyjnë në funksionimin normal të qelizave, indeve dhe organeve. Në janar, studiuesit e Harvardit raportuan se do të kthenin orën mbrapa me minjtë laboratorikë duke ndryshuar epigjenomën, një grup molekulash që ndezin dhe fikin ADN-në në mënyra specifike për inde të ndryshme. Për shkak se epigjenoma është më e lehtë për t'u ndryshuar sesa vetë ADN-ja, zbulimi ngre mundësinë për të ripërgatitur trupin për të luftuar sëmundje të tilla si Alzheimer, diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri, incidenca e të cilave rritet, ndërsa plakemi. Profesori i gjenetikës David Sinclair, drejtor i Qendrës Paul F. Glenn për Biologjinë e Kërkimit të Plakjes në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe kolegu i tij postdoktoral Jae-Hyun Yang folën rreth punës dhe implikimeve të saj për shëndetin dhe jetëgjatësinë e njeriut.

Pyetje dhe Përgjigje David Sinclair dhe Jae-Hyun Yang për gazetën e Harvard

GAZETA: David, ju keni thënë se besoni se personi i parë që ka jetuar deri në 150 ka lindur tashmë. A ka mundësi që shumë njerëz që do të jetojnë deri në 150 të kenë lindur tashmë? SINCLAIR: Gjatë 20 viteve të fundit, ka pasur një sërë molekulash që janë gjetur se ngadalësojnë procesin e plakjes, të paktën te kafshët dhe potencialisht disa ilaçe që shërbejnë te njerëzit. Kjo më bëri optimist se dikush që mund të arrijë deri në 150 vjet ka lindur tashmë. Në këtë punim, ne po tregojmë se është e mundur të riktheni moshën e trupit deri në 50 përqind. Në këtë punim, ne po tregojmë se mund ta kthejmë plakjen edhe në inde të tjera, duke përdorur të njëjtën teknologji. Pra, nëse mund të ripërcaktojnë moshën e trupit disa herë, mendoj se do të ishte e rrezikshme të vendosim një kufi të sipërm. "Ne jemi duke eksploruar mundësinë që kur rivendosim moshën e trupit, sëmundjet si Alzheimer dhe sëmundjet kardiovaskulare të largohen."

GAZETA: A ka gjasa që tre gjenet që përdorni, Oct4, Sox2 dhe Klf4, të jenë një trajtim për njerëzit? A ka shqetësime rreth efekteve anësore dhe rrezik për kancerin?

SINCLAIR: Me çdo ilaç që marrim ka shqetësime për sigurinë, duke përfshirë kancerin. Gjatë katër viteve të fundit, ne kemi kryer studime të gjera te minjtë – dhe tani te majmunët – për të testuar sigurinë e tyre. Deri më tani, nuk ka asnjë shenjë paralajmëruese që më bën të ndaloj, megjithëse duhet të bëjmë më shumë teste për t'u siguruar. Por unë kam qenë i befasuar se sa i sigurt është deri më tani.

GAZETA: Dhe epigjenoma është në thelb molekula që i thotë ADN-së se çfarë të bëjë?

SINCLAIR: Ashtu është.

GAZETA: Cilat qasje mund të jenë në gjendje të ndikojnë në epigjenomën?

SINCLAIR: Ne tashmë kemi një ilaç në zhvillim e sipër për të rivendosur moshën e trupit - është në primatët jo-njerëzor - për të kuruar verbërinë. Ne mendojmë se e njëjta teknologji që përdorim në këtë punim dhe te majmunët mund të përdoret për të rivendosur moshën e fjalë për fjalë çdo pjesë të trupit. Aplikimet janë aq të gjera sa mund ta imagjinoni - madje edhe rivendosja e trurit, gjë që duket se i lejon minjtë të mësojnë përsëri. Ne jemi duke eksploruar mundësinë që kur rivendosim moshën e trupit, sëmundjet si Alzheimer dhe sëmundjet kardiovaskulare të largohen. Kjo do të ishte një mënyrë e re për trajtimin e sëmundjeve kryesore të planetit.

GAZETA: Kjo punë zgjati 13 vjet. A kishte një moment përparimi të lehtë apo ishte më e vështirë, vit pas viti, për të arritur në këtë pikë?

SINCLAIR: Sigurisht. Ishte shumë e vështirë të fokusoheshe në një studim që nuk u botua për më shumë se një dekadë. Jae meriton një meritë të madhe për këmbënguljen. Momenti i eurekës - një moment eureka - ishte kur ne projektuam minjtë dhe më pas prishëm epigjenomin e tyre dhe, brenda disa muajsh, minjtë filluan të dukeshin të vjetër. Më dërguan një foto të atyre minjve nga një person që tha: "Oh, zot, ne kemi një mi të sëmurë këtu". Dhe unë thashë: "Ky nuk është një mi i sëmurë; ky është një mi i vjetër.” Ky ishte fillimi i udhëtimit të Jae për të kuptuar se çfarë po ndodhte me këta minj dhe nëse ata ishin vërtet të moshuar.

GAZETA: Jae, çfarë të mbajti në të?

YANG: Gjithmonë kam besuar se kjo do të funksiononte, por kur pashë fenotipin e miut - me të vërtetë duket si një mi i vjetër - doja të kuptoja se çfarë e bën këtë mi të vjetër. I analizova të gjitha indet për ndryshime fiziologjike dhe molekulare për t'u siguruar.

GAZETA: Cila është marrëdhënia midis gjetjeve tuaja dhe gjërave që njihen si kundër plakjes, si ushtrimet dhe kufizimi i kalorive, të cilat gjithashtu kanë efekte epigjenetike. A po shohim majat e të njëjtit ajsberg apo këto efekte janë shumë të ndryshme?

SINCLAIR: Janë manifestime të të njëjtit proces. Ne treguam në të vërtetë në vitin 2003 - se mjedisi lidhet me plakjen përmes zinxhirëve të jetëgjatësisë të cilat janë kontrollues të epigjenomit. Dhe kur nuk ushtroheni, kur nuk hani tre vakte në ditë - agjëroni - dhe edhe nëse keni temperatura të larta dhe temperatura të ulëta, kjo stimulon proceset e plakjes.

YANG: Mendoj se është e pashmangshme. Entropia fiton gjithmonë. Është një ligj i fizikës. Në një moment, ne duhet të vdesim, por nuk duhet të jetë shumë herët. Këto teknologji po zhvillohen tani, dhe shpejtësia e zhvillimit po bëhet gjithnjë e më e shpejtë. Pra, nuk mendoj se është larg që njerëzit të jetojnë deri në 150.

GAZETA: Cili është hapi tjetër? Ju keni filluar eksperimentet në primatët jo-njerëzor.

SINCLAIR: Gjërat duken premtuese në studimet e primatëve. Nëse ato janë të suksesshme, atëherë njerëzit e parë do të trajtohen vetëm disa vjet pasi të kenë përfunduar studimet. A do të thotë kjo se do të funksionojë? Jo. Por nëse funksionon për të kuruar verbërinë te një majmun, jam optimist se do të funksionojë te një pacient human. Dhe nëse nuk jemi të suksesshëm në vitet e ardhshme, dikush do të jetë i suksesshëm, sepse janë investuar rreth 5 miliardë dollarë në zhvillimin e ilaçeve të plakjes, vetëm që kur doli dokumenti ynë Nature në 2020. Tani ka shumë kompani që punojnë për këtë.