Stil jete

A keni përjetuar ndonjëherë Jamais Vu, është e kundërta e Deja vu. Ja pse ndodh

A keni përjetuar ndonjëherë Jamais Vu, është e

Nëse diçka që e keni parë një milion herë, papritur ju duket e panjohur, jamais vu mund të shpjegojë pse.

Déjà vu është një gjendje mendore kalimtare që, sipas një studimi , deri në 97% e popullsisë e kanë përjetuar të paktën një herë në jetën e tyre.

Ju mund të mendoni për déjà vu si dy rryma mendimesh që përplasen së bashku. Kjo është arsyeja pse ajo mund t'ju kapë kaq të papritur. Jeni të mbushur me një ndjenjë familjariteti, ose sikur e keni jetuar këtë moment më parë, por nuk keni asnjë provë se jeni përballur me këtë situatë.

Ndërsa është një dukuri shumë më e rrallë, ju gjithashtu mund të përjetoni të kundërtën e déjà vu - një fenomen i njohur si "jamais vu ".

"Jamais vu është përvoja e të ndjerit të panjohur me diçka që është shumë e njohur për ju," shpjegoi Blair Steel, një psikolog klinik i licencuar në Kaliforni.

Kjo mund të ndodhë për një sërë arsyesh, më së shpeshti nëse jeni duke përpunuar diçka ndërsa jeni të hutuar.

Shkaku i saktë i jamais vu nuk dihet, por shumë besojnë se është i lidhur me lobin temporal të trurit pasi kjo pjesë e trurit luan një rol të madh në kujtesë.

Stresi kronik ose shqetësimet e gjumit mund të kenë një efekt në shëndetin mendor, duke e bërë dikë më të ndjeshëm ndaj përvojave të tilla.

"Situatat e stresit të lartë janë shoqëruar me përvojën e jamais vu," tha Steel.

Kur ndodh jamais vu?

“Kur ne hyjmë në një gjendje ankthi të lartë, mendja do të punojë në mbingarkesë për të krijuar masa mbrojtëse për të shmangur traumat,” shpjegoi Steel. Ka më shumë gjasa që dikush të përjetojë jamais vu në një situatë që mund të jetë shqetësuese”.

Thënë kështu, jamais vu mund të ndodhë kudo dhe në çdo kohë. Mendoni si një përvojë kujtimi pa njohje.

Jamais vu mund të ndërhyjë në përpunimin e kujtesës tuaj.

Ndërsa detajet e sakta ende kërkojnë më shumë kërkime, shumë njerëz besojnë se është një shkëputje e përkohshme midis kujtesës dhe perceptimit në trurin tuaj. Në mënyrë të veçantë, ekziston një ndarje midis dy sistemeve të ndryshme të memories të quajtura memorie deklarative - gjëra që mund të kujtohen me vetëdije si fakte ose histori - dhe kujtesës jodeklarative ose të nënkuptuar, të cilat janë ndjesitë dhe përvojat tuaja të ndjera.

Jamais vu mendohet të lindë kur një shqetësim elektrik fillon në lobin temporal, i cili është pjesa e trurit që lidhet me kujtesën.