Stil jete

A mund të jetë koha më magjike e vitit e mbushur me vetmi, zemërim dhe stres?

A mund të jetë koha më magjike e vitit e mbushur me vetmi,

Me afrimin e sezonit të festave, shumë prej tyre krijojnë imazhe të mbledhjes dhe bashkimit. Aroma e festave me ushqimet e gatuara në shtëpi, të qeshura harmonike midis miqve, familjes dhe ndjesive të mirënjohjes që dalin nga goja, kjo është situata ideale.

Por për disa njerëz, kjo periudhë e vitit duket si e kundërta. Është një kohë stresi, trazirash emocionale, ose vetmie intensive që nuk duket aspak si festimi tradicional i bashkimit.

66% e njerëzve raportojnë se ndihen të vetmuar gjatë festave, sipas Aleancës Kombëtare për Sëmundjet Mendore, ndërsa 64% e njerëzve me probleme të shëndetit mendor thonë se pushimet e përkeqësojnë gjendjen e tyre.

Pse vetmia dhe shqetësimet emocionale janë kaq të zakonshme këtë periudhë të vitit? Disa njerëz mund të jetojnë larg familjes, ose mund të mos jenë në gjendje të përballojnë udhëtimet për t'i takuar ata. Të tjerët mund të jenë të pikëlluar për humbjen e njerëzve të dashur, ose duke lundruar në marrëdhënie të tensionuara - dhe festat mund të shërbejnë si një kujtesë e vrazhdë e atyre humbjeve. Dhe për disa, sezoni i festave bashkon familjet që preferojnë të jenë të ndarë. Cilido qoftë shkaku, ndikimi i festave në shëndetin tonë mendor mund të jetë i thellë dhe jo pozitiv.

Dhe nëse përvoja juaj në këtë periudhë të vitit është e kundërta nga sa më sipër, mos harroni se miqtë, kolegët, ose të panjohurit tuaj mund të kenë një kohë të vështirë gjatë pushimeve.

Kuptimi dhe lundrimi në vetmi

Problemi është se vetmia po na vret - fjalë për fjalë. Sipas kirurgut të përgjithshëm amerikan, Dr. Vivek Murthy, vetmia është po aq e keqe për shëndetin tuaj sa edhe pirja e duhanit çdo ditë. Mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru, sëmundjeve të zemrës dhe madje edhe vdekjes së parakohshme.

Për fat të mirë, ka mënyra për të trajtuar. Nëse jeni ndjerë të vetmuar këtë sezon festash, gjëja e parë që mund të bëni është ta dalloni dhe emërtoni.

Nëse përpiqeni t'i rezistoni një ndjenje, zakonisht ajo do të qëndrojë edhe më gjatë.

Më pas, shikoni nëse mund të përcaktoni burimin e ndjenjës.

Pasi të identifikoni shkaktarin e emocionit, mund të përpiqeni të flisni me veten me dhembshuri sikur do të flisnit me një mik. Kujtojini vetes se është në rregull të pikëlloheni. Thuajini vetes se krahasimi është një shpërqendrim dhe lini mënjanë mediat tuaja sociale. Ose kujtojini vetes se mund të bëni investime në marrëdhënie nëse vërtet dëshironi ta ndryshoni këtë situatë.

Së fundi, gjeni mënyra për t'u lidhur me të tjerët në këtë moment. A ka ndonjë shok që nuk i keni dërguar mesazh prej kohësh? Bëjeni!