Stil jete

Albert Einstein zbuloi sekretin e lumturisë dhe ai përdori një fjali për ta përshkruar

Albert Einstein zbuloi sekretin e lumturisë dhe ai përdori një

Në vitin 1922, Ajnshtajni udhëtoi në Japoni pasi kishte marrë çmimin Nobel për kontributin e tij në fizikën teorike dhe për zbulimin e efektit fotoelektrik. Gjatë atij udhëtimi, Ajnshtajni i dha një djali të hotelit ku qëndronte një tufë shënimesh të nënshkruara, të cilat përfshinin ide se çfarë do të thotë të jesh i lumtur.

Sipas Inc., në një nga shënimet ishte shkruar në gjermanisht dhe thuhej: "Një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi sesa ndjekja e suksesit e kombinuar me shqetësimin e vazhdueshëm".

Kjo fjali rezultoi padyshim të ishte e rëndësishme pasi njerëzit në mbarë botën përpiqen të kuptojnë se si të arrijnë lumturinë në jetë. Ajo letër, së bashku me të tjerat, u shit për 1.8 milionë dollarë në vitin 2017 në një shtëpi ankandi në Jerusalem.

Psychology Today shpjegon se si lumturia nuk përcaktohet nga një gëzim i veçantë, por në fakt përfshin një sasi të konsiderueshme shqetësimi. Ajo argumenton se përbërja gjenetike, rrethanat e jetës, arritjet, statusi martesor, marrëdhëniet shoqërore dhe madje edhe fqinjët tuaj, të gjitha mund të ndikojnë se sa i lumtur ndihet një person.

Në shumë mënyra, lumturia është nën kontrollin personal, gjë që mund të ketë bërë thirrje Ajnshtajni pasi sugjeroi se një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi.

Kjo është e ngjashme me atë që Frank T. Andrew, profesor i psikologjisë në Knox College, tha për arritjen e lumturisë.

“Ne punojmë shumë për të arritur një qëllim, duke parashikuar lumturinë që do të sjellë. Fatkeqësisht, pas një rregullimi të shkurtër, ne shpejt rrëshqasim përsëri në bazën tonë, mënyrën e zakonshme të të qenurit dhe fillojmë të ndjekim një gjë tjetër që besojmë se do të na bëjë të lumtur."

Tiranapost.al