Stil jete

Albert Einstein zbuloi sekretin e lumturisë dhe ai përdori vetëm 20 fjalë për ta përshkruar

 "Një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi sesa ndjekja e suksesit e kombinuar me shqetësimin e vazhdueshëm," shkroi Albert Einstein.

Albert Einstein zbuloi sekretin e lumturisë dhe ai përdori

Në vitin 1922, Ajnshtajni udhëtoi në Japoni pasi kishte marrë çmimin Nobel për kontributin e tij në fizikën teorike dhe për zbulimin e efektit fotoelektrik. Gjatë atij udhëtimi, Ajnshtajni i dha një djali të hotelit ku qëndronte një tufë shënimesh të nënshkruara, të cilat përfshinin ide se çfarë do të thotë të jesh i lumtur.

Sipas Inc., në një nga shënimet ishte shkruar në gjermanisht dhe thuhej: "Një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi sesa ndjekja e suksesit e kombinuar me shqetësimin e vazhdueshëm".

Këto 20 fjalë do të rezultojnë të jenë padyshim të rëndësishme pasi njerëzit në mbarë botën përpiqen të kuptojnë se si të arrijnë lumturinë në jetë. Ajo letër, së bashku me të tjerat, u shit për 1.8 milionë dollarë në vitin 2017 në një shtëpi ankandi në Jerusalem.

Psychology Today shpjegon se si lumturia nuk përcaktohet nga një gëzim i veçantë, por në fakt përfshin një sasi të konsiderueshme shqetësimi. Ajo argumenton se përbërja gjenetike, rrethanat e jetës, arritjet, statusi martesor, marrëdhëniet shoqërore dhe madje edhe fqinjët tuaj, të gjitha mund të ndikojnë se sa i lumtur ndihet një person.

Në shumë mënyra, lumturia është nën kontrollin personal, gjë që mund të ketë bërë thirrje Ajnshtajni pasi sugjeroi se një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi.

Kjo është e ngjashme me atë që Frank T. Andrew, profesor i psikologjisë në Knox College, tha për arritjen e lumturisë.

“Ne punojmë shumë për të arritur një qëllim, duke parashikuar lumturinë që do të sjellë. Fatkeqësisht, pas një rregullimi të shkurtër, ne shpejt rrëshqasim përsëri në bazën tonë, mënyrën e zakonshme të të qenurit dhe fillojmë të ndjekim një gjë tjetër që besojmë se do të na bëjë të lumtur."

Tiranapost.al