Stil jete

Ana e errët e luksit – Skllevërit e ditëve moderne dhe çantat 2600 euro

Ana e errët e luksit – Skllevërit e ditëve moderne dhe

Realiteti i errët pas dritave në pasarela dhe shkëlqimit në dyqanet luksoze është zbuluar nga bastisjet e autoriteteve italiane në fabrikat dhe punishtet lokale ku prodhohen çantat Dior dhe Armani. Hetimi i prokurorëve milanezë për kushtet e punës në këto fabrika ka treguar se markat po shfrytëzojnë punëtorë të huaj për të prodhuar produktet e tyre luksoze me një fraksion të çmimit të tyre të shitjes me pakicë.

Konkretisht, Dior pagoi furnizuesin e tij 53 euro copa për të prodhuar një çantë që shitet me pakicë për 2.600 euro, sipas dokumenteve pjesë të hetimit, të publikuara nga Wall Street Journal.

Çantat Armani i shiten një furnizuesi për 93 euro, më pas i rishiten Armanit për 250 euro dhe në fund shiten në dyqane për 1.800 euro. Kjo kosto prodhimi nuk përfshin koston e lëkurës apo lëndëve të tjera të para, ndërkohë që kompanitë paguajnë në të njëjtën kohë koston e projektimit, shpërndarjes dhe marketingut të produkteve të tyre.

Kompanitë nuk përballen me ndjekje penale, por gjykata i kritikoi për mos mbikëqyrjen e duhur të zinxhirit të tyre të prodhimit. Disa nga furnizuesit mund të përballen me drejtësinë, për shfrytëzim të punëtorëve. Këto zbulime vijnë në një kohë kur çështjet e prodhimit janë një shqetësim i vazhdueshëm për industrinë e luksit.

Ndërsa industritë e tjera e kanë zhvendosur prodhimin në Kinë dhe vende të tjera me kosto të ulët, kompanitë e mallrave luksoze e kanë mbajtur atë afër shtëpisë, duke arsyetuar se kjo është pjesë e tërheqjes së produkteve të tyre. Por pavarësisht etiketimit “Made in Italy”, disa sende luksi prodhohen nga punëtorë të huaj, shumë prej tyre kinezë, në kushte që nuk plotësojnë standardet ligjore, sipas deklarateve të prokurorëve.

Hulumtimi vjen në një kohë kur shumë blerës shtëpish po reduktojnë mallrat e luksit për shkak të kushteve më të vështira ekonomike dhe rritjes së çmimeve.

Kompanitë mund t’i vendosin çmimet e tyre të shitjes me pakicë të larta, pjesërisht sepse blerësit besojnë se produktet e tyre prodhohen nga zejtarë të trajnuar posaçërisht në punishte. Në fakt, ndërkohë që markat bëjnë dizajnimin dhe zhvillimin e produktit në shtëpi, ato e kontraktojnë prodhimin.

Pjesa më e madhe e këtij procesi zhvillohet në Itali, ku jetojnë mijëra artizanë të vegjël, të cilët prodhojnë 50-55% të veshjeve luksoze dhe artikujve prej lëkure në botë. Një sfidë për markat është se këta furnitorë shpesh e shpërndajnë punën jashtë, të cilët nga ana e tyre ndonjëherë e kontraktojnë atë.

*Artikulli u publikua nga Scan dhe u ripostua nga Tiranapost.al