Stil jete

Analiza e flokëve të Beethoven zbulon shkakun pse vdiq dhe një lidhje jashtëmartesore

Analiza e flokëve të Beethoven zbulon shkakun pse vdiq dhe një

Përpara se të vdiste kompozitori Ludwig van Beethoven më 27 mars 1827, ishte dëshira e tij që sëmundjet e tij të tregoheshin dhe studioheshin në mënyrë që bota të përfitonte prej kësaj.

Studiuesit kanë ndërmarrë hapa për të respektuar pjesërisht këtë kërkesë duke analizuar ADN-në e Beethoven nga flokët e ruajtura.

Një studim detajon gjetjet dhe është botuar në revistën Current Biology.

Analiza e flokëve të Beethoven zbulon shkakun pse vdiq dhe një

“Qëllimi ynë kryesor ishte të hidhnim dritë mbi problemet shëndetësore të Beethoven, të cilat përfshijnë humbjen progresive të dëgjimit, duke filluar nga mesi deri në fund të të 20-tave të tij dhe përfundimisht duke e çuar atë në shurdhimin total deri në vitin 1818”, thanë studiuesit.

Pesë mostrat e flokëve ndihmuan shkencëtarët të zbulojnë njohuri rreth historisë familjare, problemeve kronike shëndetësore dhe asaj që mund të ketë kontribuar në vdekjen e tij në moshën 56-vjeçare.

Sëmundjet e Beethovenit

Përveç humbjes së dëgjimit, kompozitori i famshëm klasik pati ankesa të përsëritura gastrointestinale gjatë gjithë jetës së tij, si dhe sëmundje të rënda të mëlçisë.

Beethoven i shkroi një letër vëllezërve të tij në 1802-shin duke kërkuar që mjeku i tij, Johann Adam Schmidt, të përcaktojë dhe të ndajë natyrën e 'sëmundjes' së tij pasi Beethoven vdiq. Letra njihet si Testamenti i Heiligenstadt.

Që nga vdekja e tij, pyetjet janë rrotulluar rreth asaj që e vuajti Beethovenin dhe shkakut të tij të vërtetë të vdekjes. Brenda shtatë viteve të fundit të jetës së tij, kompozitori përjetoi të paktën dy sulme të verdhëzës, e cila shoqërohet me sëmundje të mëlçisë, duke çuar në besimin e përgjithshëm se ai vdiq nga cirroza.

Ekipi filloi duke analizuar gjithsej tetë mostra flokësh nga koleksionet publike dhe private në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, Evropë dhe SHBA. Gjatë punës së tyre ata zbuluan se dy nuk vinin fare nga Beethoven, ndërsa një tjetër ishte shumë i dëmtuar për t'u analizuar.

Puna e mëparshme që sugjeronte se Beethoven kishte helmim nga plumbi u përcaktua se bazohej në një mostër flokësh që nuk i përkiste atij - një që përkundrazi i përkiste një gruaje.

Letrat e shkruara nga Bethoven, si dhe ato të miqve të tij, tregojnë se kompozitori konsumonte rregullisht alkool. Edhe pse është e vështirë të thuhet se sa ka pirë, një mik i ngushtë shkroi se Beethoven pinte të paktën një litër verë në drekë çdo ditë.

Pirja e alkoolit, e kombinuar me faktorët e rrezikut gjenetik për sëmundjen e mëlçisë dhe infeksionin e tij nga hepatiti B, mund të ketë qenë stuhia e përsosur për shëndetin e Beethoven-it afër fundit të jetës së tij.

Një sekret në ADN

Pasi ekipi hulumtues vendosi profilin gjenetik të Beethoven-it, ata e krahasuan atë me ADN-në e të afërmve të tij të gjallë në Belgjikë. Por në një pikë, ata nuk ishin në gjendje të përcaktonin një përputhje të plotë.

Ndërsa me disa nga të afërmit nga ana e familjes së Beethovenit në fund të viteve 1500 dhe në fillim të viteve 1600, ai nuk kishte asnjë përputhje për kromozomin Y në mostrat e flokëve.

Kjo tregon se diku në historinë e familjes, ka pasur një lidhje jashtëmartesore nga ana e babait të Beethoven dhe si pasojë ka ardhur në jetë një fëmijë.

Studiuesit mendojnë se afera ka ndodhur diku midis konceptimit të vitit 1572 të Hendrik van Beethoven, një paraardhës në linjën atërore të Beethoven-it shtatë breza të larguar nga kompozitori, dhe konceptimit të Beethoven në 1770-ën.