Stil jete

Antiperfeksionizmi, “si ilaç”

Antiperfeksionizmi, “si ilaç”

Mund të jetë e lehtë të mendojmë se nëse nuk do të bëjmë diçka në mënyrë perfekte, nuk ka kuptim të provojmë. Por ka një këndvështrim të ri. Anti-perfeksionizmi na mëson se, kur përballemi me ndonjë detyrë, mund të kënaqemi duke mësuar ngadalë, përmes provave dhe gabimeve.

Ne mund të jemi po aq të kënaqur me proceset sa edhe me rezultatet, dhe papërsosmëritë në punën tonë bëhen histori, kujtime dhe trofe.

Kohët e fundit kam filluar të rinovoj shtëpinë time, diçka që nuk mund ta bëja kurrë pa përqafuar anti-perfeksionizmin.

Atëherë, çfarë më ka mësuar?

Ndonjëherë, ne i vendosim dëshirat tona për të provuar diçka të re në pritje, sepse ndihemi të penguar nga pritshmëritë (si të njerëzve të tjerë ashtu edhe tonat). Heqja dorë nga këto pritshmëri mund të jetë sfiduese dhe çliruese. Anti-perfeksionizmi mund të na ndihmojë të fillojmë, ja si ta përqafojmë atë.

Përcaktoni arsyen tuaj

Kur merrni përsipër ndonjë detyrë, është gjithmonë e dobishme të filloni duke marrë parasysh qëllimin tuaj përfundimtar. Arsyet tuaja për të filluar një detyrë, një projekt të ri ose për të zgjedhur një hobi mund të jenë të mësoni proceset e përfshira, të kurseni para, të shijoni përvojën, ose mund të dëshironi vërtet të bëni diçka në vend që ta blini atë.

Asnjë nga këto objektiva nuk kërkon që ju të bëheni ekspert, ato kanë të bëjnë me diçka tjetër përveç arritjes së një rezultati të përsosur. Anti-perfeksionizmi na lejon të krijojmë ose të shijojmë pa presionin e pritjes së rezultateve të përsosura. Bëhet fjalë për të bërë më të mirën, për të bërë përmirësime dhe për të shijuar veten.

Përdorni atë që keni, filloni aty ku jeni

Mendoni për pikën tuaj fillestare: çfarë dini tashmë për detyrën që po merrni përsipër? A keni parë njerëz të tjerë duke e bërë atë? A mund të përdorni ndonjë aftësi që e keni tashmë?

Këto pika nisjeje janë të dobishme për të na ndihmuar të pranojmë kufizimet tona. Pa presionin e mënyrës së drejtë për të bërë diçka, ju mund të jeni kreativë me atë në të cilën bëni gjërat – të mësuarit përmes provës dhe gabimit.

Të tërhiqeni prapa, të shikoni atë që keni bërë dhe të bëni përmirësime të vogla ndërsa ecni, mund t’ju ndihmojë të gjeni gëzim dhe të jeni mirënjohës për përpjekjet tuaja.

Vendosni synime të arsyeshme të cilat njohin aftësitë tuaja

T’i jepni vetes shumë kohë dhe t’i jepni vetes leje për të bërë gabime, përputhen mrekullisht me anti-perfeksionizmin.

Nëse nuk keni bërë kurrë diçka më parë, është e paarsyeshme të presësh mjeshtëri ose rezultate ekspertësh, në kohë rekord.

Anti-perfeksionizmi na lejon të zgjedhim të punësojmë një profesionist nëse kjo është ajo që na përshtatet, ose, nëse duam ta bëjmë vetë, mund të punojmë ngadalë, duke u kënaqur me përparimin gjatë rrugës. Para se të filloni, mendoni gjërat në të cilat jeni të mirë, ose që ju gëzojnë vërtet. Si mund të përdorni këto në projektin tuaj?

Largohuni nga pritshmëritë jorealiste.

Shijoni procesin

Ka gjëra që mund të bëjmë për t’u siguruar që proceset të jenë po aq të këndshme sa edhe rezultatet. Bërja e fotografive përpara ose krijimi i tabelave përpara fillimit të një projekti, mund të jetë super inkurajuese, siç mund të jetë përqendrimi në rezultatet emocionale, si gëzimi, ndërgjegjja dhe krenaria, si dhe produktet e përfunduara. Si duket projekti juaj para se të filloni? Mos harroni, ju po synoni për më mirë, jo diçka perfekte.

Disa detyra janë të zakonshme, por të kesh diçka argëtuese për t’u fokusuar mund ta bëjë procesin më të këndshëm; një kolonë zanore ose podcast i bukur mund të ndihmojë! Para se të filloni, pyesni veten se cilat pjesë të projektit tuaj prisni të shijoni më shumë?

Nëse kënaqësia e vonuar është gjëja juaj, ruajini këto pjesë për më vonë në projektin tuaj; nëse keni nevojë për fitore të shpejta, renditini ato lart në listë.

Festoni sukseset tuaja

Anti-perfeksionizmi ju jep hapësirë për të festuar gjërat që i keni bërë mirë, i keni shijuar dhe i keni arritur. Ju mund të përqafoni gjërat që nuk kanë shkuar sipas planit, që nuk duken si versione të teksteve shkollore ose që keni pasur vështirësi.

Në fund të projektit tuaj, rishikoni arsyen tuaj. A jeni të kënaqur me atë që keni arritur? A ju pëlqeu? Nëse keni dashur të bëni diçka dhe e keni bërë atë gjë, kjo është arsye e mjaftueshme për të qenë krenarë.

Publikuar fillimisht te bota.al