Stil jete

Burrat i shpikën dhe veshën takat për herë të parë! Qëllimi ishte jo pa sens

Burrat i shpikën dhe veshën takat për herë të

Mund të themi me siguri se këpuca e lartë është një dilemë me të cilën përballen shumë gra kur dalin, a duan të ndihen më të gjata apo më mirë të jenë në gjendje të ndjejnë këmbët e tyre deri në fund të mbrëmjes.

Nga ana tjetër meshkujt perceptohen si me fat pasi nuk vuajnë nga kompleksitete të tilla.

Por si do të ndiheshit nëse do ju thonim se në fillim këpucët në fakt janë krijuar për meshkujt?!

"Origjina e këpucëve të larta lidhet me kalërimin dhe luftëtarët pasi ju ndihmonte të mbaheshin fort pas shalës së kalit" tha historiani i këpucëve Cameron Kippen për ABC Radio.

"Më vonë ato shumë shpejt u bënë edhe trend për oborrtarët dhe mbretërit e pasur në veçanti."

Rasti i parë i regjistruar, kur një grua ka veshur këpucë të lartë ka qënë nga Catherine de Medici në shekullin e 16 -të.

Këpuca ishte e gjatë rreth 150 centimetra dhe thuhet se ajo donte të dukej sa më e gjatë në dasmën e saj.

Deri në atë kohë, gratë kishin veshur vetëm me këpucë platformë, deri në 60 centimetra.

"Platformat kanë ekzistuar para këpucëve me taka, por për shkak se shumë gra do të rrëzoheshin nga platformat e tyre dhe gratë shtatzëna do të abortonin, u miratua ligji kundër përdorimit të tyre. Prodhuesit e këpucëve kuptuan se mund t'u jepnin grave lartësi, por kishin nevojë t'i bënin ato më të sigurta, kështu që ata gdhendën pjesën e përparme të platformës dhe krijuan një thembër të lartë e cila ishte biomekanikisht më e trashë se sa platformat, tha Kippen"

Gjatë mbretërimit të Mbretit Louis XIV të Francës, rreth 200 vjet më vonë, veshja e filloi të hiqet - por përsëri, tek burrat.

Burrat i shpikën dhe veshën takat për herë të

"Pasi De Medici vdiq, ky ishte fundi i këpucëve me takë për gratë për sa i përket modës," tha Kippen.

Gratë filluan të mbanin taka më të ulëta, por burrave u pëlqeu kjo ideja e të qënit më lartë se të tjerët dhe askush më shumë se Luigji XIV do t’ju jepte emër këpucëve me takë të lartë

Ai do të parakalonte me këpucë shumë të ngushta me taka të larta, të dekoruara shumë.

"Aksesori i tij i nderit ishte një këpucë e lartë e kuqe dhe ai nuk do të lejonte që askush në gjykatën franceze t'i vishte ato."

Burrat i shpikën dhe veshën takat për herë të

Takat në oborrin francez në Versajë ishin një simbol i rëndësishëm i statusit dhe ishin të kufizuara vetëm për fisnikërinë.

"Të vishnin këpucë me taka pa leje, do të thoshte të humbisje kokën," tha Kippen.

E drejta për të veshur taka përfundimisht u shtri tek popullata e gjerë, por ato mbetën të trasha deri pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore.

"Na u desh të luftonim dy luftëra botërore që të kishim teknologjinë për të qenë në gjendje të bënim një takë stiletto," tha Kippen.

Sekreti i takës stiletto ishte një copë e vogël metali e cila bashkonte pjesën e brendshme të këpucëve aq sa taka dhe këmba e këpucëve mund të funksiononin ndaras. Ajo në fakt mund të përkulej dhe përdridhej.

Dikur një stilist këpucësh arriti ta bënte atë, atëherë këpucët me taka u bënë më shumë si takat që njohim sot.

Në të kaluarën takat ishin më shumë si mbështetëse harku. Ata uleshin shumë më afër mesit të këmbës, ndërsa tani ata mund të ulen pikërisht në fund të këpucëve."

Fillimisht, krijimi i takës stiletto ishte një shkak i shqetësimit të madh, pasi në sallat e ballove mund të krijonin vrima në dyshime gjë që nuk iu pëlqente pronarëve.

Burrat i shpikën dhe veshën takat për herë të

"Kishte shumë paralajmërime për shëndetin në lidhje me gjërat që do të ndodhnin nëse vishnit taka stileto."

Kippen tha se kishte pak dëshmi se këpucët me takë të lartë shkaktonin probleme shëndetësore afatgjata për personat që i përdornin.

Tiranapost.al