Stil jete

Casu marzu: Djathi 'më i rrezikshëm' në botë

Casu marzu: Djathi 'më i rrezikshëm' në botë

Ishulli italian i Sardenjës ndodhet në mes të detit Tirren, i rrethuar nga një vijë bregdetare prej 1849 kilometrash me plazhe me rërë të bardhë dhe ujëra smeraldi, peizazhi i brendshëm i ishullit ngrihet me shpejtësi për të formuar kodra dhe male të papërshkueshme.

Dhe pikërisht brenda këtyre kthesave të tensionuara barinjtë prodhojnë casu marzu, një djathë i infektuar me krimba dhe në vitin 2009, Rekordi Botëror Guinness e shpalli atë djathin më të rrezikshëm në botë.

Disa vendas e rrotullojnë djathin përmes një centrifuge për të bashkuar larvat me djathin.

Disa thonë se është një afrodiziak. Të tjerë thonë se mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e njeriut pasi larvat mund t'i mbijetojnë kafshimit dhe krijojnë probleme në organizëm, por deri më tani, asnjë rast i tillë nuk është lidhur me casu marzu.

Djathi është i ndaluar nga shitja komerciale, por sardinezët e kanë ngrënë atë, duke përfshirë kërcime, për shekuj.

Tiranapost.al