Stil jete

Dashuria fjalë për fjalë e ndryshon trurin kështu

Dashuria fjalë për fjalë e ndryshon trurin kështu
Disa studime kanë konfirmuar se dashuria mund të ndryshojë fjalë për fjalë trurin. Por çfarë ndodh saktësisht në mendjen tonë kur biem në dashuri?

Një studim i vitit 2015 u fokusua në proceset neurologjike të vëna në lëvizje nga dashuria dhe kapi ndryshimet kryesore që ndodhin në trurin tonë gjatë rënies në dashuri.

Studiuesit përdorën imazhe të rezonancës magnetike funksionale në gjendje pushimi (rsfMRI) për të matur lidhjen funksionale (HR) në trurin e pjesëmarrësve, me një palë që pretendonte se ishte e dashuruar dhe e lumtur dhe një tjetër e pikëlluar nga një ndarje e fundit.

Rezultatet e studimit ishin tronditëse. Në pjesët e trurit që lidhen me shpërblimin, motivimin dhe rregullimin e emocioneve, një funksionalitet shumë më i madh u konstatua tek grupi i njerëzve të dashuruar. Funksionaliteti në këto pjesë të trurit ishte më i ulët tek ata që ishin ndarë kohët e fundit me partnerin e tyre.

Kur jemi të dashuruar, truri ynë lëshon neurotransmetues të ndjeshmërisë që përmirësojnë disponimin tonë. Rriten rrahjet e zemrës, si dhe nivelet e oksitocinës (i ashtuquajturi "hormoni i dashurisë"), adrenalinës dhe noradrenalinës, gjë që na bën të humbasim ndjenjën e kohës kur jemi bashkë me personin që duam.

Në të njëjtën kohë, ulen nivelet e serotoninës (hormoni që rregullon oreksin dhe mendimet ankthioze). Pra, kur jemi të dashuruar, "mund ta gjejmë veten duke ngrënë në mënyrë të parregullt ose në mënyrë obsesive duke menduar për detajet e vogla, duke u shqetësuar për dërgimin" mesazhin e përsosur "ose" për t'i thënë fjalët perfekte "personit që duam", tha neuroshkencëtarja Stephanie Ortigue.

“Kur fillojmë të ndiejmë një ndjenjë të thellë qetësie dhe përmbushjeje me partnerin tonë, aktivizohen zonat e trurit që rregullojnë jo vetëm emocionet bazë, por edhe funksionet më komplekse njohëse”, vazhdoi Ortigue. “Kjo mund të çojë në disa rezultate pozitive, të tilla si ulja e dhimbjes, dhembshuria më e madhe, kujtesa më e mirë dhe kreativiteti më i madh. Dashuria romantike duket si një superfuqi që e bën trurin të lulëzojë”.