Stil jete

Dëshironi të dukeni më të sigurt? Hiqni dorë nga këto 10 fjali

Dëshironi të dukeni më të sigurt? Hiqni dorë nga

Ju dëshironi që njerëzit të mendojnë se jeni të sigurt dhe të aftë, por në njëfarë mënyre përfundoni duke thënë gjëra të gabuara që krijojnë një ndjenjë arrogance, e cila është e rrënjosur në pasiguri.

Këtu janë 10 fraza nga të cilat duhet të hiqni dorë nëse doni të tingëlloni më të sigurt dhe të pëlqeheni nga të tjerët, sipas ekspertëve të sjelljes dhe psikologëve:

1. “Nuk dua të mburrem, por…”

Nuk do të mburresh? Atëherë mos. Njerëzit që krijojnë një deklaratë me këtë frazë sinjalizojnë automatikisht se po, do të mburren, gjë që i largon dëgjuesit.

2. “Unë tashmë e dija se ...” (ose “A nuk e dinë të gjithë këtë?”)

Skenari: Një koleg ju shpjegon diçka dhe ju përgjigjeni: “Sigurisht. Unë tashmë e dija këtë.”

Ju mund të mendoni se kjo përgjigje ju bën të tingëlloni i ditur, por në fakt tingëllon shpërfillëse dhe arrogante.

3. “Jam shumë i sigurt se…”

Është mirë të jesh i sigurt për gjërat, por mos e tepro, veçanërisht nëse nuk je i sigurt. Hulumtimet tregojnë se narcistët rrallë përdorin fjalë si “ndoshta” ose “mendoj”.

4. “Pa ofendim, por ....”

Kjo krijon menjëherë një bisedë kundërshtare: Ju po tregoni haptazi se jeni gati të thoni diçka që mund të ofendojë dikë.

5. Përdorimi i tepërt i “unë” (ose “mua”)

Kur njerëzit dëgjojnë shumë “unë” dhe “mua”, ka shumë mundësi që ata të mendojnë për ju si egoist ose narcist.

6. “Oh, po bëj shaka!”

Kjo është një mënyrë pasive-agresive për të treguar se mendoni se dini më mirë. Kur pasoni një koment ose kritikë me një “thjesht shaka” në një përpjekje për të hequr thumbin prej tij, nuk po mashtroni askënd. Thjesht po ofendoni tjetrin.

7. “Ju ndoshta nuk e dini këtë, por ...”

Kjo frazë praktikisht është e garantuar të acarojë dëgjuesin. Përsëri, ju po shpërfillni njohuritë ose aftësitë e personit tjetër.

8. “Jam i habitur që keni probleme me këtë. Është shumë e lehtë!”

Ndoshta vërtet jeni të befasuar që dikush nuk mund të bëjë ose të kuptojë diçka, dhe ndoshta vërtet mendoni se është kaq e lehtë. Por të thuash me zë të lartë vetëm sa të bën të tingëllosh si i di të gjitha.

9. “Ti thjesht nuk e kupton.”

Disa njerëz e përdorin këtë frazë kur kanë përshkruar një ide ose plan, por kolegu i tyre thotë se nuk do të funksionojë ose se nuk është mirë.

Studimet tregojnë se narcistët rrallë pranojnë se idetë e tyre mund të mos jenë gjëja e duhur për t’u bërë, dhe kjo lloj deklarate mund t’i bëjë njerëzit të dyshojnë se ju jeni një.

10. “Po të isha në vendin tuaj, do të…”

Kjo është një tjetër frazë “Unë e di më mirë”, e cila mund t’ju bëjë të dukeni si arrogantë në vend të ndihmës.