Stil jete

Çdo 11 minuta vetëvritet një adoleshent në botë

Çdo 11 minuta vetëvritet një adoleshent në botë

Në mbarë botën, gati 46,000 adoleshentë vdesin nga vetëvrasja çdo vit. Thënë ndryshe, më shumë se një në çdo 11 minuta.

Ky është shkaku i pestë kryesor i vdekjeve tek të rinjtë e moshave 15-19 vjeç.

Këto janë të dhënat e publikuara nga Unicef ??me rastin e Ditës Botërore të Fëmijëve dhe Adoleshentëve (20 Nëntor), kushtuar temës së shëndetit mendor dhe psikosocial.

Në botë, një në shtatë adoleshentë midis moshës 10 dhe 19 vjeç vuan nga probleme të shëndetit mendor dhe, sipas të dhënave të sondazhit, 50% ndihen të trishtuar, ose të shqetësuar.

Pothuajse gjysma e të gjitha problemeve të shëndetit mendor fillojnë në moshën 14 vjeçare dhe 75 për qind e tyre zhvillohen deri në moshën 24 vjeçare, por shumica e rasteve kalojnë duke mos u zbuluar apo trajtuar.

Ndër arsyet pse nuk kanë kërkuar ndihmë, 22% e të rinjve thonë se nuk e konsiderojnë të nevojshme.

10% nuk ??dinë se me kë të kontaktojnë.

10% kanë frikë të kërkojnë ndihmë dhe 8% kanë frikë nga gjykimi negativ i të tjerëve.

Sondazhi zbulon se adoleshentët do të dëshironin të dëgjonin më shumë për shëndetin mendor dhe mirëqenien psikosociale nga institucionet (34%), shkollat ??(31%), anëtarët e familjes (7%) dhe media (7%).