Stil jete

Dy hënat e Uranit mund të kenë oqeane aktive, zbulon studimi i ri

Dy hënat e Uranit mund të kenë oqeane aktive, zbulon studimi i ri

Anija kozmike Voyager 2 e NASA-s fluturoi pranë Uranit në vitin 1986 në udhëtimin e saj të pafund në hapësirë - duke u kthyer në Tokë me të vetmet imazhe nga afër që kemi të gjigantit të akullit dhe hënave të tij.

Tani, një vështrim tjetër i të dhënave të mbledhura gati 40 vjet më parë sugjeron se dy nga hënat e planetit mund të kenë oqeane aktive nën sipërfaqet e tyre të ngrira.

Astrobiologët besojnë se hënat si Europa e Jupiterit ose Enceladusi i Saturnit mund të jenë kandidatë të fortë për të mbështetur jetën aliene, për shkak të oqeaneve të tyre nëntokësore.

Nëse vërtetohet se oqeanet e lëngët ekzistojnë nën sipërfaqen e hënave të Uranit, ato mund të shtohen në listën e pritësve të mundshëm të jetës.

Shkencëtarët besojnë se Miranda dhe Ariel mund të jenë duke nxjerrë shtëllunga avulli - të cilat në hënat e tjera në sistemin diellor mendohet se vijnë nga oqeanet nëntokësore.