Stil jete

Çelësi për të rritur fëmijë të lumtur është t'i lejoni ata të jenë të palumtur

Çelësi për të rritur fëmijë të lumtur

Qëllimi i të gjithë prindërve përveçse të rrisin fëmijë të mirë, është të rrisin edhe fëmijë të lumtur.

“Ne të gjithë mendojmë se që të rrisim fëmijë lumtur duhet t'i bëjmë ata të lumtur. Por nuk është kjo rruga e duhur", thotë Klein, drejtuese e Kolegjit Barnard, Qendra për Zhvillimin e Fëmijëve.

Prindërit shpesh kanë vështirësi të pranojnë se "fëmijët duhet të lejohen të jenë të zemëruar, të trishtuar, të pakënaqur në një farë mënyre", shton ajo.

Kur një fëmijë është i mërzitur, prindërit shpesh shikojnë instinktivisht për t'i gëzuar ose për t'i shpërqendruar. Ata mund të ofrojnë një ëmbëlsirë, çokollatë apo shëtitje në park.

"Nuk ka asgjë të keqe të bësh gjëra të mira për të fëmijët tuaj kur janë të pakënaqur, por jo gjithmonë. Duhet të adresoni edhe burimin e asaj që po shqetëson fëmijën", Klein thotë.

Fëmijët duhet të mësojnë të adresojnë dhe menaxhojnë ato ndjenja negative.

,"Ju mund t'i kërkoni një fëmije të mërzitur të marrë frymë thellë dhe përpiqen të shprehin ndjenjat e tyre me fjalë", thonë ekspertët.

Ose, pranoni ndjenjat e fëmijës, duke i thënë: Do doja të të ndihmoja, por skam asnjë mundësi tani.

“Forca e fëmijës vjen nga të qenit në gjendje t'i përjetojë këto emocione të forta, si zemërimi, më pas trajtimi i tij dhe duke e ditur që 'mami ose babi janë ende aty për mua, ata nuk janë të mërzitur me mua, ata nuk do të lënë mua mënjanë”, thotë ajo.

Më e rëndësishmja, kuptoni se emocionet negative të fëmijës kalojnë shpejt, përveç rasteve serioze të ngjarjeve traumatike.