Stil jete

Çfarë do të thotë të jesh një person HSP? Dhe a jeni një prej tyre

Çfarë do të thotë të jesh një person HSP? Dhe a

Hipersensitiviteti është një gjendje që çon në ndjesinë e gjithçkaje që ndodh përreth në një mënyrë të thellë. Por çfarë do të thotë konkretisht të jesh një person shumë i ndjeshëm (HSP)?

Sipas një studimi të publikuar në vitin 2018 nga psikologët Yang dhe Girgus, disa njerëz kanë nevojë të vazhdueshme për të mbajtur marrëdhënie pozitive me të tjerët, për të shmangur ndjenjën e padobishme.

Këta njerëz - të përcaktuar nga dy psikologët si 'hipersensitiv' - e lidhin vetëvlerësimin e tyre me perceptimin që të tjerët kanë për ta. Në detaje, dy studiuesit zbuluan se vetëvlerësimi u ul me rritjen e mbindjeshmërisë.

Sipas Elaine Aron, ndrojtja dhe introversioni nuk duhet të ngatërrohen me mbindjeshmërinë. Në fakt, ka njerëz tepër të ndjeshëm ekstrovertë, të cilët përpiqen, nëpërmjet një qëndrimi të relaksuar në mënyrë të rreme, të maskojnë vetëvlerësimin e tyre të ulët.

Karakteristikat e një personi shumë të ndjeshëm (HSP)

Por cilat janë tiparet dalluese të një personi shumë të ndjeshëm? Njerëzit me mbindjeshmëri priren të jenë shumë empatikë dhe shpesh e vendosin veten në vendin e të tjerëve. Çdo emocion përjetohet me një intensitet të jashtëzakonshëm, edhe nëse asgjë nuk shkëlqen nga jashtë. Njerëzit e mbindjeshëm përpiqen, në fakt, t'i fshehin ndjenjat e tyre nga të gjithë në mënyrë që të mos tregojnë cenueshmërinë e tyre. Kjo në mënyrë të pashmangshme e bën më të ngadalshëm shërimin nga plagët emocionale.

Për më tepër, një person shumë i ndjeshëm e do vetminë dhe shmang kaosin dhe zhurmat e forta, të cilat i bëjnë ata shumë të parehatshëm. Një perfeksioniste nga natyra, një person HSP priret të mendojë shumë përpara se të bëjë diçka dhe është shumë e rreptë me veten. Ai posedon gjithashtu aftësinë e pazakontë për të dëgjuar të tjerët dhe për të kuptuar nevojat e tyre dhe madje, ndonjëherë edhe mendimet e tyre.

Tiranapost.al