Stil jete

Çfarë është plakja dixhitale dhe si mund ta parandaloni

Çfarë është plakja dixhitale dhe si mund ta parandaloni

Pajisjet dixhitale janë gjithnjë e më të rëndësishme në jetën tonë. Por ndërsa avantazhet janë të shumta, ka edhe anët negative: nuk po flasim vetëm për abuzimin dhe varësinë, por edhe për efektet që ato kanë në trupin tonë. E thënë thjesht, këto teknologji na bëjnë më të plakur.

Çfarë është plakja dixhitale?

Termi plakje dixhitale (i referohet efekteve të teknologjisë në trupin tonë. Ato shkaktohen nga e ashtuquajtura " drita blu" që çdo ditë shkakton dëmtime të përhershme në lëkurë, plakje të parakohshme, deri te problemet posturale dhe problemet e cilësisë së gjumit.

Shkaqet e plakjes dixhitale

Ata që janë përgjegjës për plakjen e parakohshme dixhitale janë pikërisht pajisjet që na shoqërojnë çdo ditë: jo vetëm smartfonët tanë të pandashëm, por edhe tabletët, PC-të dhe dritat LED.

Një nga fajtorët kryesorë është ajo që zakonisht quhet "drita blu", Energjia e Lartë e dukshme (ose Hev) , emetuar nga ekranet e pajisjeve tona, e cila ka efekte negative veçanërisht në lëkurën tonë. Ekrane para të cilave, sipas një studimi , kalojmë shumë kohë: mesatarisht 6 orë në ditë, për një total mbresëlënës prej 3 muajsh radhazi çdo vit.

Plakja dixhitale: efektet dhe pasojat

Dehidratim i lëkurës, rrudha, lodhje, pagjumësi , dëmtim postural i qafës, shpinës, shtyllës kurrizore dhe gishtit të madh. Këto janë vetëm disa nga efektet e plakjes dixhitale për shkak të përdorimit të pajisjeve teknologjike.

Si të parandaloni plakjen dixhitale

Zgjidhja përfundimtare do të ishte largimi i përhershëm nga pajisjet dixhitale ose minimizimi i përdorimit të tyre. Pa përdorur strategji të tilla ekstreme, është e mundur të përpiqeni të zvogëloni dëmtimin e ekspozimit ndaj dritës blu duke ndërthurur një orë ekspozimi me një pushim prej të paktën 5-10 minutash , duke u përpjekur të mbani sytë dhe lëkurën larg nga rrezatimi elektromagnetik për të paktën 6 orë gjatë ditës.

Pirja e shumë ujit ndihmon në shmangien e dehidrimit.

Për sa i përket problemeve posturale, megjithatë, është e nevojshme të përpiqeni të përdorni pajisjet duke ruajtur pozicionin e duhur, duke u përpjekur të ndryshoni shpesh pozicionin duke lëvizur muskujt dhe duke bërë ushtrime.