Stil jete

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse ndaloni së përdoruri deodorant

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse ndaloni

Nëse jeni si shumica e njerëzve, ju ndoshta e filloni mëngjesin tuaj me një dush dhe larje dhëmbësh, dhe një rrëshqitje ose spërkatje të deodorantit tuaj të preferuar. Por, megjithëse shumë prej nesh nuk mund ta imagjinojnë të shkojnë në punë pa vendosur deodorant, përdorimi i tij në baza ditore mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë.

Heqja dorë nga deodoranti mund të duket e paimagjinueshme, por duke e bërë këtë mund të keni përfitime për shëndetin tuaj në shumë mënyra befasuese.

1. Mund të jetë më mirë për shëndetin tuaj riprodhues.

Kur zgjidhni një deodorant, ndoshta dëshironi që ai të ketë erë të këndshme dhe të zgjasë mjaftueshëm për të mbuluar aromën e pakëndshme të trupit. Por përbërësit që e bëjnë deodorantin tuaj të ngjiten në lëkurën tuaj mund të jenë në fakt mjaft të dëmshëm për shëndetin. Për shembull, ftalatet që i japin deodorantit tuaj cilësitë e tij të qëndrueshme mund të prishin ekuilibrin tuaj hormonal dhe madje të çojnë në probleme riprodhuese dhe të tjera shëndetësore.


2. Mund të ulë natyrshëm erën e trupit.

Sado kontradiktore të tingëllojë, heqja dorë nga deodoranti në fakt mund ta bëjë erën natyrale të trupit tuaj më pak të dukshme. Për shkak se antidjersit përdorin përbërës antimikrobikë për të vrarë bakteret në sqetullat tuaja, ai lejon që bakteret e tjera që prodhojnë erë edhe më të pakëndshme të shumohen. Përdorimi i deodorantit në baza ditore mund të bëjë që era e trupit tuaj të bëhet më e fortë dhe ndalimi i përdorimit të tij mund të pakësojë erën.


3. Mund të përfitojë mikrobioma natyrale e lëkurës tuaj.

Ka një shumëllojshmëri mikroorganizmash që jetojnë në lëkurën tuaj, dhe shumë prej tyre janë të dobishëm për shëndetin. Lloji i produktit për kujdesin e lëkurës që po përdorni për të eliminuar erën e trupit ndikon në këto baktere dhe mund të shkaktojë kërdi në mikrobiomën e lëkurës tuaj. Hulumtimet kanë treguar se antidjersës me bazë alumini vrasin bakteret që krijojnë erën dhe mund të bllokojnë gjëndrat tuaja të djersës. Nëse nuk mund të hiqni dorë plotësisht nga deodoranti juaj, zgjidhni produkte natyrale në vend të atyre që përmbajnë kripëra alumini.

4. Ndoshta as nuk ju nevojitet.

Shumë prej nesh aplikojnë deodorant ose antidjersë thjesht nga forca e zakonit, por shanset janë që mund të mos keni nevojë ta përdorni çdo ditë. Shkencëtarët kanë zbuluar se një gjen i quajtur ABCC11 përcakton nëse njerëzit kanë një kimikat të caktuar në sqetullat e tyre që shkakton një erë të pakëndshme të trupit. Rezulton se disa njerëzve u mungon ky gjen, por ende përdorin deodorant rregullisht. Nëse mendoni se sqetullat tuaja nuk janë vërtet me aq erë të keqe, mendoni t'i jepni vetes një pushim nga antidjersët dhe deodorantët.