Stil jete

Çfarë ndodh në trupin tim kur bie në dashuri?

Çfarë ndodh në trupin tim kur bie në dashuri?

Trëndafilat janë të kuq, vjollcat janë blu, dashuria është një mashtrim që trupi juaj luan me ju. Megjithatë është një truk i mirë, me shumë hormone për të na bërë të ndihemi mirë.

Por kjo nuk është e gjitha…

Çfarë ndodh në trupin tonë kur biem në dashuri?

Ndiheni më të lumtur

Truri juaj lëshon më shumë hormone dopaminë dhe oksitocinë. Këto kimikate për t'u ndjerë mirë japin një eufori të ngjashme me efektet e kokainës.

Ju jeni posesiv

Një hormon tjetër i prodhuar nga truri është vazopresina. Studimet në kafshë tregojnë se ky kimikat rrit ndjenjën e lidhjes dhe territorialitetit.

Obsesion

Nivelet e ngritura të hormoneve të adrenalinës dhe norepinefrinës, të shoqëruara me serotonin më të ulët, ju bëjnë të shqetësuar dhe mund të shkaktojnë një ndjesi të përqendrimit obsesiv në interesin tuaj të dashurisë.

Nerva rraskapitëse

Adrenalina dhe norepinefrina gjithashtu shkaktojnë më shumë simptoma fizike të stresit rreth dashurisë tuaj, duke përfshirë djersitjen e pëllëmbëve, një zemër të valëzuar dhe një gojë të thatë.

Sytë e gjerë

Sistemi nervor autonom – i cili rregullon veprimet e pavetëdijshme të trupit – është thellësisht i lidhur me qendrat e zgjimit të trurit tuaj. Kur shihni dikë tërheqës, bebëzat tuaja zgjerohen automatikisht.

Ju ndjeni më pak dhimbje

Një studim i vitit 2010 në Universitetin Stanford zbuloi se shikimi i një fotografie të dikujt me të cilin jeni thellësisht i dashuruar redukton dhimbjen e moderuar me 40 për qind.

Tiranapost.al