Stil jete

Gjërat që prindërit harrojnë t’ua mësojnë sot fëmijëve të tyre

Gjërat që prindërit harrojnë t’ua mësojnë

Nga Eva Moskowitz/ Si një eksperte prindërimi, kam kaluar dekada duke punuar me prindërit dhe fëmijët. Unë jam gjithashtu nënë e tre fëmijëve.

Shumë prindër i kushtojnë shumë vëmendje mësimit të fëmijëve të tyre për pastrimin e dhomave, sjelljen me përgjegjësi dhe kryerjen e detyrave të shtëpisë. Këto gjëra janë të rëndësishme, por ka një gjë që shumë prej nesh po e harrojnë plotësisht: si ta shijojmë jetën.

Sigurisht, kjo duket si një gjë që fëmijët e bëjnë natyrshëm. Por ka një ndryshim midis shijimit të jetës si një fëmijë i vogël dhe përgatitjes për të shijuar jetën si i rritur.

Fëmijët mund të marrin lehtësisht mesazhin e gabuar për lumturinë

Në përvojën time, njerëzit janë më të lumtur kur jeta e tyre përfshin një lloj aktiviteti kuptimplotë dhe produktiv. Fatkeqësisht, ne po bombardohemi vazhdimisht me mesazhin se lumturia vjen nga konsumi.

Reklamuesit na bëjnë të besojmë se blerja e gjërave është shpërblimi përfundimtar, se do të jemi të lumtur vetëm nëse blejmë një makinë më të bukur ose një shtëpi më të madhe.

Si të luftoni? Mos e bëni zakon t’i çoni fëmijët tuaj në dyqane ku ata mund të vrapojnë duke thënë “Unë dua këtë” dhe “Unë dua atë”.

Edhe nëse fëmija juaj nuk është drejtpërdrejt i ekspozuar ndaj shumë reklamave, ai mund të ekspozohet ndaj kulturës që ka krijuar kjo reklamë. Shoku i tyre u tregon atyre një lodër të re të pabesueshme që e kanë marrë dhe me të cilën do të luajnë në fundjavë.

Fëmijët më të lumtur vlerësojnë përvojat mbi gjërat materiale

Mos e inkurajoni fëmijën tuaj të besojë se të kesh gjëra sjell lumturi duke i dhënë shumë dhurata.

Koncepti që ju shprehni dashurinë tuaj për dikë duke i dhënë atij një dhuratë është një ide e bukur që dikur funksiononte mjaft mirë, por shumë fëmijë marrin aq shumë gjëra në ditët e sotme saqë shpejt bëhet e tepërt.

Luani lojëra me fëmijët tuaj. Bëni një shtëpi pemësh ose piqni një kek për të treguar kënaqësinë e një aktiviteti produktiv. Shkoni në një muze për t’u treguar atyre kënaqësinë e një aktiviteti intelektual.

Nëse mund t’i mësoni fëmijët tuaj për vlerën e këtyre gjërave të vogla, shanset e tyre për lumturi do të rriten pa masë kur të rriten.