Stil jete

Gratë që lindin fëmijë pas të 40-ave kanë gjasa të jetojnë 100 vjet, mjekët shpjegojnë pse

Gratë që lindin fëmijë pas të 40-ave kanë gjasa

Njerëzit priren t'i gjykojnë gratë që bëhen nëna më vonë në jetë. Por studimet e fundit kanë treguar se gratë që lindin në të 40-at e tyre kanë më shumë gjasa të jetojnë deri në 100 vjet. Rezulton se ekziston një lidhje e qartë midis kohës që merrni për t'u bërë prindër dhe jetëgjatësisë. Ekspertët mjekësorë po zbërthejnë detajet.

Gratë që lindin më vonë mund të gëzojnë një jetë më të gjatë.

Gratë që mund të kenë fëmijë në mënyrë natyrale më vonë në jetë, priren të jetojnë më gjatë dhe faktorët gjenetikë që e mundësojnë këtë mund të kontribuojnë gjithashtu në jetëgjatësinë e jashtëzakonshme. Studime të shumta kanë identifikuar një lidhje midis moshës së një gruaje në lindjen e fëmijës së saj të fundit dhe gjasave të saj për të jetuar një jetë jashtëzakonisht të gjatë. Hulumtimet tregojnë se gratë që lindën pas moshës 40 vjeç kishin katër herë më shumë gjasa të arrinin 100 në krahasim me ato që kishin fëmijën e tyre të fundit në një moshë më të re.

Të lindësh më vonë në jetë do të thotë që je me shëndet të mirë.

Gratë që lindin midis moshës 30 dhe 40 kanë gjithashtu gjasa më të larta për të jetuar më gjatë. Hulumtimet kanë treguar se gratë që kanë fëmijë pas moshës 33 vjeçare priren të jetojnë më gjatë se ato që kanë fëmijën e tyre të fundit para moshës 30 vjeç. Megjithatë, studiuesit nuk i këshillojnë gratë që të vonojnë lindjen vetëm për të rritur shanset e tyre për jetëgjatësi.

Ata sugjerojnë që mosha në të cilën një grua ka fëmijën e saj të fundit mund të shërbejë si një tregues i shkallës së përgjithshme të plakjes së saj. Aftësia natyrale për të mbetur shtatzënë në një moshë më të madhe ka të ngjarë të nënkuptojë se sistemi riprodhues i një gruaje po plaket më ngadalë, gjë që mund të pasqyrojë një proces plakjeje më të ngadaltë për të gjithë trupin e saj.

Ju keni më shumë gjasa të jetoni deri në 95, nëse lindni pas 33.

Studimi përdori të dhëna nga Studimi i Familjes Long Life, i cili shqyrton faktorët biologjikë, psikologjikë dhe gjenetikë në 551 familje me shumë anëtarë që jetojnë për një kohë të gjatë. Studiuesit panë se kur 462 gra lindën fëmijën e tyre të fundit dhe sa kohë jetuan më pas. Ata zbuluan se gratë që lindën fëmijën e tyre të fundit pas moshës 33, kishin dy herë më shumë gjasa të jetonin deri në 95 vjet ose më shumë në krahasim me ato që kishin fëmijën e tyre të fundit deri në moshën 29 vjeç.

Nënat më të mëdha në moshë priren t'i gëzojnë më shumë prindërimit.

Shumë studime nxjerrin në pah përfitimet e bërjes prindër më vonë në jetë. Sot, nënat më të vjetra priren të jenë më të arsimuara dhe të kenë familje më të vogla. Ky është një largim nga e kaluara, kur nënat më të vjetra zakonisht kishin nivele më të ulëta arsimore dhe familje më të mëdha. Si rezultat, fëmijët e lindur nga nëna më të mëdha tani priren të kenë rezultate më të mira krahasuar me ata të lindur nga nëna më të reja në të kaluarën.

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se nënat e mëdha shpesh ndihen më të lumtura rreth dhe pas lindjes së fëmijës, ndërsa nënat më të reja mund të mos e përjetojnë ose ta humbin shpejt këtë lumturi.

Gratë që lindin fëmijë pas të 40-ave kanë gjasa

Shtatzënia e vonë mund ta mbajë trurin tuaj të mprehtë.

Është gjithashtu e mundur që shtatzënitë më vonë në jetë të ndihmojnë në mbrojtjen kundër rënies së aftësive njohëse. Studiuesit zbuluan se gratë kanë tendencë të kenë funksion më të mirë të trurit nëse kanë fëmijën e fundit pas moshës 35 vjeç. Studimi shqyrtoi historitë e shtatzënisë së 830 grave të moshës 41 deri në 92 vjeç. Gjetjet e tyre mbështesin fuqimisht një lidhje midis të pasurit një fëmijë në një moshë më të madhe dhe ruajtjes së aftësive njohëse më vonë në jetë.

Krijimi i një familjeje më vonë në jetë mund të duket sfidues, por ka përfitimet e veta. Me një karrierë të fortë dhe qëllime personale më të qarta, njerëzit shpesh përgatiten më mirë për uljet dhe ngritjet e prindërimit.