Stil jete

Gratë që pinë këtë lloj vere plaken më ngadalë, thotë studimi

Gratë që pinë këtë lloj vere plaken më

Një studim i ri ka treguar se një lloj vere e kuqe specifike dhe e pazakontë e bën lëkurën të duket më e re.

Studiuesit nga Universiteti i Floridës zbuluan se gratë që pinin dy gota verë muskat joalkoolike në ditë kishin më shumë elasticitet dhe mbajtje uji në lëkurën e tyre sesa ato që konsumonin një placebo. Gjetjet e studimit u prezantuan këtë të hënë në Boston në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Ushqyerje “Nutrition 2023”.

Vera Muskat është bërë nga rrushi Muskat, një rrush i fortë, me lëkurë të trashë, vendas në Amerikën e Veriut.


Humbja e elasticitetit bën që lëkura të ulet gjatë procesit të plakjes, ndërsa mbajtja e ujit ndihmon në krijimin e një pengese kundër dëmtimit. Studimi i lartpërmendur është i pari që përcakton se si konsumimi i verës mund të ndikojë në shëndetin e lëkurës në një provë klinike të rastësishme.

Shkencëtarët zgjodhën 17 gra midis moshës 40 dhe 67 vjeç dhe i caktuan rastësisht të pinin dy gota në ditë verë muskat të paalkoolizuar ose një pije placebo që dukej dhe kishte shije të ngjashme.

Rrushi muskat është vendas në Amerikën Juglindore dhe përdoret zakonisht për të bërë verë, megjithëse shpesh quhet “superfrut” për shkak të niveleve të larta të polifenoleve, duke përfshirë anthocyanins, quercetin dhe acid ellagic, që mund të zvogëlojë inflamacionin dhe stresin oksidativ.