Stil jete

Hani më shumë fasule për të shpëtuar planetin

Hani më shumë fasule për të shpëtuar planetin

A mund ta shpëtojnë botën fasulet? Bishtajoret e thjeshta janë tashmë një element kryesor në tavolinat në mbarë globin.

Por një koalicion i aktivistëve mjedisorë pretendon se dyfishimi i konsumit të fasules mund të ndihmojë në mbrojtjen e planetit.

Nisma 'Beans is How' u lançua vitin e kaluar.

Prodhimi global i ushqimit është përgjegjës për një të tretën e të gjithë gazeve që ngrohin planetin e emetuar nga aktiviteti njerëzor.

Por jo të gjitha produktet ushqimore janë krijuar të barabarta. Mishi përbën 60 për qind të totalit të gazit të lidhur me ushqimin, me një kilogram të vetëm viçi që krijon 70 kg emetim.

Kullotja e bagëtive është gjithashtu një shtytës i madh i shpyllëzimit , veçanërisht në ekosistemet e cenueshme si pyjet tropikale të Amazonës.

Fasulet lëshojnë 90 për qind më pak gazra serë se disa proteina shtazore. Ato gjithashtu përmirësojnë shëndetin e tokës, duke futur azot në tokë dhe duke reduktuar nevojën për pleh.

Megjithatë, mesatarisht, hahen vetëm 21 g bishtaja për person në ditë krahasuar me 112 g mish.

Përmbysja e këtij çekuilibri mund të zvogëlojë stresin në planet, këmbëngulin aktivistët.

“Unë i dua fasulet – i gatuaj, i kultivoj, i konsumoj. Ato janë copëza të vogla madhështie dhe kanë potencialin për të përmirësuar jetën e njerëzve anembanë botës, "tha Sam Kass, ish-kuzhinier i Shtëpisë së Bardhë dhe Këshilltar i Lartë i Politikave për Ushqyerjen.

“Nëse kolektivisht përqendrohemi në këtë produkt që e dimë se është i mirë për ne, mund të bëjmë vërtet një ndryshim. Për ta bërë këtë, ne do të kemi nevojë për ndihmën e të gjithëve - do të kemi nevojë për kuzhinierë që të vendosin më shumë fasule në menutë e tyre dhe t'i bëjnë fasulet seksi,” shtoi ai.