Stil jete

Hëna po tkurret. Kjo është arsyeja pse është problem për njerëzit

Hëna po tkurret. Kjo është arsyeja pse është

Sipas një studimi të ri, zona pranë polit jugor hënor është ndikuar nga aktiviteti sizmik, duke shkaktuar një zvogëlim të madhësisë së Hënës.

Rajoni është bërë fokusi i një gare ndërkombëtare hapësinore pasi anija historike e Indisë Chandrayaan-3 u ul me sukses atje në gusht.

Një nga qëllimet kryesore të misionit indian është gjetja e një burimi uji; Shkencëtarët besojnë se akulli mund të gjendet në krateret e mëdha në rajonin polar jugor të cilët janë përgjithmonë në hije.

NASA ka zgjedhur gjithashtu një zonë në rajon të njohur si de Gerlache Rim II si një vend kandidat për ulje për misionin e saj Artemis 3, i cili tani është planifikuar për në fund të vitit 2026.

Pse po tkurret Hëna?

Pjesa e brendshme e Hënës është e nxehtë dhe e shkrirë në bërthamën e saj, gjë që e bën satelitin e Tokës të prirur ndaj aktivitetit sizmik. Ndërsa ftohet, Hëna tkurret dhe bëhet më e vogël në madhësi.

Trupi qiellor është zvogëluar në perimetër me rreth 50 m gjatë qindra miliona viteve të fundit, pjesërisht për shkak të ushtrimit të forcave baticore nga Toka.

Ftohja e Hënës bën që në sipërfaqen e brishtë të saj të shfaqen linjat e prishjes, ose "gabimet e shtytjes", të cilat nga ana tjetër shkaktojnë tërmete të hënës.

Kërcënimi i tërmeteve të hënës

Duke përdorur të dhënat nga Orbiteri i Zbulimit Hënor të NASA-s (LRO), i cili u nis në vitin 2009, autorët e studimit ishin në gjendje të tregonin se zona pranë vendit të propozuar të uljes ishte ndikuar nga një nga ngjarjet më të forta sizmike të regjistruara.

Ekspertët besojnë se këto lëkundje sizmike mund të paraqesin kërcënime të mundshme për personelin në misionet e ardhshme me njerëz.