Stil jete

Historia e “Ditës së Nënës”

Dita e Nënës mbahet çdo vit të dielën e dytë të majit. Ajo feston mëmësinë dhe është një kujtues për të vlerësuar nënat.

Historia e “Ditës së Nënës”

8 maji këtë vit i dedikohet të gjitha nënave në mbarë botën. Ekziston një thënie që thotë se Zoti nuk mund të jetë i pranishëm kudo, kështu që ai krijoi Nënën. Nëna është mësuesja e parë për çdo fëmijë dhe ajo është një simbol i dashurisë dhe kujdesit të vërtetë.

Origjina:

Origjina e Ditës së Nënës i atribuohet njerëzve të ndryshëm. Shumë besojnë se dy gra, Julia Ward Howe dhe Anna Jarvis ishin të rëndësishme në krijimin e traditës së Ditës së Nënës në Shtetet e Bashkuara. Burime të tjera thonë se Juliet Calhoun Blakely inicioi Ditën e Nënës në Albion, Michigan, në fund të viteve 1800. Djemtë e saj i bënin dhurata asaj çdo vit dhe i nxitnin të tjerët të nderonin nënat e tyre.

Rreth vitit 1870, Julia Ward Howe bëri thirrje që Dita e Nënës të festohej çdo vit për të inkurajuar pacifizmin dhe çarmatimin midis grave. Ai vazhdoi të mbahej në Boston për rreth dhjetë vjet nën sponsorizimin e saj, por u shua më pas.

Anna Jarvis nisi një përpjekje që Dita e Nënës të njihet më gjerësisht. Fushata e saj më vonë u mbështet financiarisht nga John Wanamaker, një tregtar veshjesh nga Filadelfia.

Në vitin 1908, ajo luajti një rol të rëndësishëm në organizimin e një eventi në Kishën Episkopale Metodiste Andrew në Grafton, Virxhinia Perëndimore, ku morën pjesë 407 fëmijë dhe nënat e tyre. Kisha tani është bërë faltore e Ditës Ndërkombëtare të Nënës.