Stil jete

Jane Fonda: Duhet të qëndroni fleksibël nëse doni të vazhdoni të bëni seks mbi 50 vjeç

Jane Fonda: Duhet të qëndroni fleksibël nëse doni të

Jane Fonda-s i duhet një kohë e gjatë për të menduar se në cilën dekadë të jetës së saj është ndjerë më mirë. Përgjatë një karriere 64-vjeçare në Hollyvud, pa dyshim, ka shumë për t'u marrë parasysh.

“Tani ndihem më mire. A është e çuditshme kjo? Unë jam... sa vjeç jam? Tetëdhjetë e pesë? Në fakt, ndihem më mirë tani”, thotë ajo duke buzëqeshur.

Duke folur nga Festivali i Filmit në Kanë, Fonda duket më shumë se mirë, pavarësisht se ishte diagnostikuar me limfomën jo-Hodgkin në shtator të 2022-shit.

Pas një kimioterapie së suksesshme, kanceri tani është në remision dhe Fonda thotë se ndihet shumë mirë. Kanceri i mësoi asaj, të jetojë pa pendim dhe të bëjë gjërat që dëshiron të bëjë. Ajo po kënaqet plotësisht në Kanë, e shoqëruar me shoqet e saj Kate Winslet dhe Eva Longoria. Nëse ajo në përgjithësi e ka ngadalësuar ritmin e saj të punës, ka qenë e vështirë të vërehet në muajt e fundit pasi ajo ka vazhduar aktivizmin e saj të Greenpeace çdo javë në mediat sociale. Ajo u bë një aktiviste në vitet 1970, duke protestuar kundër luftës së Vietnamit dhe duke fituar pseudonimin "Hanoi Jane".

Karriera e saj e aktrimit vazhdon gjithashtu, me një film të ri Book Club: The Next Chapter.

Fonda pranon se është e bekuar dhe ia atribuon shëndetin e saj të mirë zakoneve që ajo formoi kur ishte më e re.

“Unë kam qëndruar gjithmonë në formë dhe jam ushtruar – kjo ka qenë gjithmonë e rëndësishme për mua. Kjo më ndihmoi të jem mirë.”

Ajo ende ushtron, edhe nëse rutinat e saj janë më pak energjike se ato që ajo performoi në mënyrë të famshme në "Jane Fonda's Workout", në video fitnesi që ndryshuan lojën e vitit 1982 dhe shitën 17 milionë kopje duke hapur industrinë e fitnesit të dominuar nga meshkujt për gratë.

“Kur je në moshën time, duhet të stërvitesh shumë ngadalë që të mos lëndohesh. Ju mund të bëni saktësisht të njëjtat gjëra - por ngadalë. Kur përdor pesha, ato janë pesha më të lehta. Por unë ende ngre.”

“Unë e detyroj veten ta bëj, sepse kjo bën një ndryshim jo vetëm në trupin tim, por edhe në trurin tim. Nëse shkoj shumë gjatë pa bërë një shëtitje të gjatë ose pa ushtruar, prirem të biem në depresion. Unë vij nga një varg i gjatë njerëzish në depresion.”

Nëse dëshironi të dukeni dhe të ndiheni më së miri në të 80-at, Fonda këshillon që të punoni gjatë të 40-ave dhe 50-ave.

Plani i saj me tre pika për fitnesin?

“Së pari, ju duhet të qëndroni të fortë, që do të thotë se duhet të bëni punë rezistente, qoftë me shirita elastikë apo pesha për të mbajtur muskujt tuaj të fortë dhe të mbroni kockat tuaja. Gjëja e dytë është fitnesi aerobik – ju duhet ta mbani zemrën të forte” .Shtylla e tretë është fleksibiliteti. “Duhet të qëndroni fleksibël. Sidomos nëse doni të vazhdoni të bëni seks kur të jeni mbi 50 vjeç. Duhet të jeni në gjendje t'i vendosni këmbët mbi kokë, apo jo? Unë ende mund ta bëj këtë.”

Një gjë që ajo ende nuk e bën është të lyejë flokët e saj, duke përqafuar grinë e saj në moshën 83-vjeçare. Ajo thotë se nuk i mungon kurrë ngjyra e saj e mëparshme.

“Për asnjë sekondë. Është kaq e shtrenjtë për t'i lyer flokët, duhen orë të tëra dhe ka gjithë atë lëndë kimike në kokën tuaj.”