Stil jete

Jo të gjithë duan të jenë në një lidhje dashurie! Çfarë do të thotë të jesh aromantik

Jo të gjithë duan të jenë në një lidhje dashurie!

Ndërsa gjuha evoluon për të përmbushur spektrin e seksualitetit, më shumë njerëz po gjejnë pjesë të vetvetes brenda identiteteve të reja. Për shembull, vite më parë, nëse dikush që nuk kishte dëshirë për marrëdhënie romantike ose lidhje me njerëz të tjerë, mund të ketë menduar menjëherë se diçka nuk shkonte me të. Por sot, ka mjaft informacion atje për ta ndihmuar njerëzit të kuptojnë se ndjenjat dhe preferencat e ndryshme seksuale janë normale.

Çfarë do të thotë në të vërtetë aromantike?

Një person aromantik është dikush që ka pak ose aspak tërheqje romantike ndaj të tjerëve, thotë terapistja e licencuar e martesës Janice R. Miles. "Këtyre individëve u mungon dëshira për të qenë në marrëdhënie romantike ose për t'u përfshirë në akte romantike me të tjerët. Këto akte mund të përfshijnë çdo aktivitet, si mbajtja për dore, puthja ose përkëdhelja, që bëhet me qëllim romantik."

Termi, ndonjëherë i shkurtuar aro , u krijua për herë të parë nga Rrjeti i Dukshmërisë dhe Edukimit Aseksual në 2005.

Njerëzit aromantikë në përgjithësi nuk ndihen sikur kanë nevojë për një marrëdhënie romantike për t'u ndjerë të përmbushur dhe mund të jenë mjaft të lumtur të qëndrojnë beqarë. Mungesa e dëshirës së tyre për romancë shpesh mund t'i bëjë njerëzit të mendojnë se janë "të ftohtë" ose "të matur", por nuk është kështu. Individët aromantikë mund të krijojnë lidhje shoqërore dhe të ndiejnë dashuri platonike, si midis miqve dhe familjes.

Shenjat që tregojnë se mund të jeni aromantikë.

Nuk e dëshironi dhe nuk e shihni veten të lumtur në një lidhje romantike.

A janë të gjithë miqtë tuaj duke kërkuar në mënyrë aktive "idealin" dhe po ëndërrojnë për dasmat e tyre të përsosura dhe fëmijët e ardhshëm - por kjo nuk është aspak gjëja juaj? Epo mund të jesh aromantik.

Nuk e lidhni tërheqjen seksuale me idenë e romancës apo marrëdhënieve.

Përveç nëse personi është gjithashtu aseksual , të qenit aromantik nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk keni dëshirë seksuale ose abstenoni nga aktiviteti seksual. Por një aromantik mund ta shohë seksin si të shkëputur nga romanca.

Ju jeni akuzuar shpesh se jepni sinjale të përziera.

Meqenëse tërheqja romantike nuk bën jehonë për njerëzit aromantikë, shpesh është e lehtë për të tjerët t'i akuzojnë ata se japin sinjale të përziera .


Ndjenjat tuaja të dashurisë për një person tjetër mbeten platonike.


Si dikush që është aromantik, ju mund ta doni dikë në një kuptim platonik, por jo në mënyrë romantike. Njerëzit aro mund të kenë marrëdhënie shumë të ngushta dhe të dashura që bazohen në lidhje miqësie dhe jo në romancë - dashuri platonike.

Ju lidheni me idenë e dashurisë erotike, por jo domosdoshmërisht me dashurinë romantike.

Romanca nuk është një kërkesë për dashurinë erotike. Si e tillë, ju mund të përjetoni ndjenja dashurie për një person tjetër që janë të rrënjosura në tërheqjen seksuale, por jo në romancë.

Nuk u përgjigjeni gjesteve romantike, edhe nëse ndiheni të lidhur me personin tjetër.

Nëse dikush përpiqet t'ju tërheqë me zemrat dhe lulet dhe gjërat "ju më kompletoni mua", nuk ka të ngjarë të jetë tërheqëse dhe në fakt mund të jetë një flamur i kuq ose një humbje e madhe për ju.

Aromantike kundër aseksuale.

Ndërsa aromantizmi shpesh ngatërrohet me aseksualitetin, ato nuk janë sinonime. Një individ aromantik nuk është i interesuar për marrëdhëniet romantike , ose nëse është në një, nuk është për shkak të romancës.

Një individ aseksual, nga ana tjetër, zakonisht nuk ka dëshirë seksuale - por kjo, gjithashtu, mund të ketë një sërë mënyrash që shfaqet, duke përfshirë vetëm ndjenjën e dëshirës seksuale kur është e pranishme një lidhje e fortë emocionale, ose thjesht duke e ndjerë atë ndonjëherë, ose jo shumë fort.

Një person mund ta përshkruajë veten si "aro ace" nëse identifikohet si aromantik dhe aseksual, por këto dy identitete gjithashtu mund të shfaqen në mënyrë të dallueshme dhe të ndara për një person.

Spektri aromantik.

Njerëzit që identifikohen si aromantikë, nuk është gjithmonë zero romancë apo zero dëshirë apo dashuri. Mund të ketë variacione.

Për më tepër, një person aro mund të jetë homoseksual, hetero, bi ose çdo identitet tjetër seksual, si dhe trans, jobinar ose çdo lloj identiteti gjinor.

Si të mbështesim njerëzit aromantikë.

Aromantik është ende një term mjaft i ri, dhe si rezultat, njerëzit aro shpesh përballen me stigmë dhe keqkuptime rreth orientimit të tyre romantik. Nëse dikush në jetën tuaj identifikohet si aromantik, një mënyrë e shkëlqyer për ta mbështetur është duke respektuar orientimin dhe identitetin e tyre.

Në fund të fundit.

Ndërsa është e lehtë të supozohet se të qenit aromatik do të thotë që dikush nuk ka aftësinë për të dashuruar, supozimi nuk mund të jetë më i gabuar. Dashuria mund të marrë shumë forma, dhe mund të duket e ndjehet ndryshe për njerëz të ndryshëm.

Nëse mendoni se mund të jeni aromantikë, gjeni kohë për ta eksploruar atë. Duke bërë këtë, ju do të jeni në gjendje t'i caktoni fjalë ndjenjave tuaja dhe përfundimisht të çoni në një kuptim më të thellë të të gjithë vetes suaj, për ju dhe për ata me të cilët zgjidhni të ndani veten.

Tiranapost.al