Stil jete

Këto lëndë ushqyese nuk po konsumohen mjaftueshëm nga miliarda njerëz. Ja si t'i futni ato në dietën tuaj

Këto lëndë ushqyese nuk po konsumohen mjaftueshëm nga

Lëndët ushqyese si hekuri dhe kalciumi janë thelbësore për shëndetin e gjakut dhe kockave. Por më shumë se gjysma e popullsisë globale nuk po ha mjaftueshëm nga këto dhe pesë lëndë ushqyese të tjera, gjithashtu thelbësore për shëndetin, sipas një studimi të ri.


Më shumë se 5 miliardë njerëz nuk konsumojnë mjaftueshëm jod, vitaminë E ose kalcium, zbuloi studimi i publikuar së fundmi në revistën The Lancet Global Health. Dhe më shumë se 4 miliardë njerëz kanë konsum të pamjaftueshëm të hekurit, riboflavinës, folatit dhe vitaminës C.

Këtu është një listë se pse shtatë lëndët ushqyese me marrjen më të ulët globale janë të rëndësishme dhe disa nga ushqimet me të cilat ato janë të pasura:

1. Kalciumi

● I rëndësishëm për kocka të forta dhe shëndetin e përgjithshëm
● Gjendet në produktet e qumështit dhe alternativat me bazë soje, bajame ose oriz; zarzavate me gjethe të errëta; tofu; sardelet; salmon; tahini.


2. Folate

● E rëndësishme në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe rritjen dhe funksionimin e qelizave, veçanërisht gjatë shtatzënisë
● Gjendet në perimet jeshile, fasulet, bizelet, thjerrëzat dhe drithërt, makaronat, orizi dhe drithërat


3. Jodi


● I rëndësishëm për funksionin e tiroides dhe zhvillimin e kockave dhe trurit.
● Gjendet në peshk, alga deti, karkaleca deti, produkte qumështi, vezë.


4. Hekuri


● I rëndësishëm për transportimin e oksigjenit në trup, si dhe rritjen dhe zhvillimin
● Gjendet tek gocat e detit, rosa, viçi, sardelet, gaforrja, qengji, spinaqi, angjinaret, fasulet, thjerrëzat, dhe patatet.


5. Magnezi


● I rëndësishëm për funksionin e muskujve dhe nervave, rregullimin e sheqerit në gjak, presionin e gjakut dhe prodhimin e proteinave.
● Gjendet në bishtajore, arra, fara, drithëra, perime me gjethe jeshile.

6. Niacina

● E rëndësishme për sistemin nervor dhe tretës
● Gjendet në mishin e viçit, pulës, salcën marinara, gjelin e detit, orizin kaf, farat e kungullit dhe te salmoni.


7. Riboflavina

● E rëndësishme për metabolizmin e ushqimit për energji, sistemin imunitar dhe lëkurë dhe flokë të shëndetshëm
● Gjendet në vezë, produkte qumështi, mish, drithëra dhe perime jeshile