Stil jete

Krishtlindjet Blues: 7 shenja që vuani nga depresioni i Krishtlindjeve

A keni dëgjuar ndonjëherë për Krishtlindjet Blues? Është gjendja e depresionit dhe ankthit që shkaktohet kur merrni pushimet e festave të Krishtlindjeve.

Krishtlindjet Blues: 7 shenja që vuani nga depresioni i Krishtlindjeve

Periudha e festave të Krishtlindjeve nuk do të thotë gëzim dhe qetësi për të gjithë: ka njerëz që gjatë festave të Krishtlindjeve përjetojnë një depresion të vërtetë, një fenomen që nuk është aspak i rrallë dhe që lidhet me emrin e Krishtlindjeve.

Edhe pse nuk ka asnjë arsye të vërtetë shkencore apo psikologjike që mund të shpjegojë arsyet se e nisjes së Krishtlindjeve Blues, ajo mund të përshkruhet si një ndjenjë mjaft e zakonshme e keqardhjes dhe melankolisë që ndodh pikërisht gjatë festave të Krishtlindjeve.

Sipas disa studiuesve kjo mund të varet nga simbolika e fortë me të cilën janë të lidhura dhe të ngarkuara emocionalisht Krishtlindjet dhe festat e fundvitit në shoqërinë tonë, e cila përfaqëson, par excellence, festën në të cilën mblidhet e gjithë familja. Kalimi i pushimeve duke ditur, për shembull, se kohët e fundit jeni përballur me një humbje ose zhdukje të një personi të dashur, mund t'ju pengojë të shijoni plotësisht frymën festive, duke lënë vend për nostalgji dhe trishtim.

Shkaqet e Krishtlindjeve Blues

Ka shumë faktorë që mund të kontribuojnë në fenomenin Krishtlindje Blues; ja disa prej tyre.

Nostalgjia për të shkuarën: mungesa e atyre që nuk janë më, mendimi për Krishtlindjet që kemi kaluar në fëmijëri apo kohët kur ishim më të shkujdesur, të gjitha këto mund të na bëjnë të vuajmë.

Ndryshimet në familje: mospasja e harmonisë dhe qetësisë në familje nuk ju lejon të kaloni pushime vërtet të qeta.

Ndryshimet në jetën e përditshme. Në Krishtlindje, ritmet dhe rutinat ndryshojnë; ka nga ata që duhet të udhëtojnë, qoftë edhe udhëtime të gjata, që të mund të kthehen në shtëpi dhe të bashkohen me familjen, dhe kjo në mënyrë të pashmangshme përfaqëson një burim të madh stresi.

Mendimi për dhuratat: mund të duket aspekti më banal, por mendimi se çfarë t'u dhuroni të tjerëve mund të krijojë ankth dhe trishtim.

Simptomat e Krishtlindjeve Blues

Si mund ta dimë nëse vuajmë nga Krishtlindjet Blues? Fenomeni ka simptoma që janë të zakonshme për llojet e tjera të "blues" dhe, në përgjithësi, për depresionin. Ndër këto mund të përfshijmë:

nostalgji; trishtim; apatia; pagjumësi ; nervozizëm; ulje e dëshirës seksuale ; izolim.

Si të kapërceni bluzat e Krishtlindjeve?

A ka ndonjë mënyrë për të kapërcyer këtë fenomen, apo jemi të dënuar të zhytemi në depresion dhe ankth për të gjitha festat?

Në fakt, ka hapa të vegjël që mund të ndërmerren në përpjekje për të larguar trishtimin: para së gjithash, është jashtëzakonisht e rëndësishme të njihni dhe pranoni emocionet tuaja. Të ndihesh i trishtuar edhe nëse është një festë nuk do të thotë të jesh gabim; kuptimi dhe pranimi i ndjenjave është thelbësore.

Së dyti, edhe nëse nuk është e lehtë, është e nevojshme të përqendrohemi në të tashmen, duke kujtuar se e kaluara, për fat të keq, sado e këndshme, nuk mund të kthehet. Prandaj është e rëndësishme të përqendrohemi te e tashmja dhe tu kushtojmë vëmendjen njerëzve afër nesh për momentin.

Është gjithashtu e rëndësishme të mos përmbysësh rutinën e dikujt më shumë se ç'duhet ; Planifikoni udhëtimet tuaja, nëse duhet t'i kryeni në kohë, duke zgjedhur oraret e duhura për ju, duke organizuar bagazhin tuaj paraprakisht, në mënyrë që të arrini tek të afërmit dhe miqtë tuaj të mos bëhet thjesht një burim i bezdisshëm stresi.

Sado bukur të jetë të kaloni kohë me shoqërinë, kjo nuk do të thotë që gjatë festave të Krishtlindjeve nuk mund t'i ndani kohë vetes , për t'iu kushtuar hobive dhe interesave tuaja, qoftë edhe në vetmi. Për më tepër, askush nuk ju detyron t'i thoni "po" çdo gjëje, nëse një ditë preferoni të jeni vetëm, bëjeni këtë, mos u përpiqni të kënaqni gjithmonë të gjithë, duke lënë anash nevojat tuaja.

Së fundi, nuk duhet të mendoni se dhuratat e Krishtlindjeve janë një detyrim. Mbi të gjitha nuk mund të bëhen një akumulim shtesë stresi dhe ankthi. Ata që janë të zhgënjyer që nuk kanë një dhuratë, ndoshta nuk kanë aq kënaqësi të kalojnë Krishtlindjet me ju.

Mbi të gjitha, nuk duhet të mendoni se është thelbësore të zbrazni llogarinë tuaj rrjedhëse për të bërë dhurata të shtrenjta: çmimi i një dhurate nuk tregon aspak cilësinë e saj dhe as bujarinë me të cilën është bërë.

Tiranaposta.al