Stil jete

Kuptimi i vërtetë i jetës, sipas një filozofi finlandez

Kuptimi i vërtetë i jetës, sipas një filozofi finlandez

Nga Frank Martela/ Si një filozof finlandez dhe studiues i psikologjisë , njerëzit shpesh më pyesin: “Cili është kuptimi i jetës?”
Pyetja nuk ka të bëjë me ndonjë kuptim kozmik të jetës. Ka të bëjë me mënyrën se si të gjesh kuptimin e jetës. Çfarë e bën jetën të ndjehet e denjë dhe e vlefshme për ju?

Për shtatë vite radhazi, Finlanda është renditur në vendin e parë si vendi më i lumtur në botë. Dhe pasi kam jetuar këtu gjatë gjithë jetës sime, kam mësuar se gjetja e kuptimit të jetës përmblidhet me një fjali: Bëje veten kuptimplotë për të tjerët.
Ja se si:

1. Jetoni për veten tuaj, jo për pritshmëritë e dikujt tjetër.

Edhe një punë domethënëse si të jesh mjek mund të ndihet bosh nëse zemra jote nuk është në të.
Duhet të kuptoni se çfarë ju bën të lumtur dhe të filloni të bëni më shumë për të.

2. Bëhuni ekspert dhe ndani njohuritë tuaja.

Një nga mënyrat më të mira për t’u shërbyer të tjerëve është të gjesh diçka që plotëson tre kërkesa:
Ju jeni të mirë në të. Të emocionon. Ka një ndikim pozitiv tek të tjerët.
Pasi të keni gjetur një punë ose një hobi që ju bën të ndiheni të përmbushur, vendosni të gjithë fokusin tuaj për t’u bërë ekspert në të. Pastaj ndajeni me komunitetin tuaj.

3. Bëni akte të rastësishme dashamirësie.

Në kurset e mia për mirëqenien, unë i inkurajoj studentët të bëjnë tre veprime të rastësishme dashamirësie në ditë. Mund të jetë aq e thjeshtë sa t’i ofrosh një gotë ujë postierit, të kalosh një pasdite me një gjysh ose të ndihmosh një turist të gjejë rrugën e tij.

Të ndihmosh njerëzit nuk ndihet vetëm mirë në këtë moment; ai përfiton gjithashtu shëndetin tuaj afatgjatë. Studimet tregojnë se njerëzit që japin mbështetje emocionale për familjen, miqtë dhe fqinjët e tyre kanë më shumë gjasa të jetojnë më gjatë.

4. Bëhu një fqinj i mirë.

Talkoot është një fjalë e vjetër finlandeze që përkthehet si “të punojmë së bashku për të bërë diçka që nuk do të ishte në gjendje ta bënte një njeri i vetëm”.

Në kohët bujqësore, kur dikush kishte një projekt të madh në fermën e tij, si për shembull ndërtimi i një çatie hambari, fqinjët mblidheshin vullnetarisht dhe bënin një ditë punë për të ndihmuar, pastaj festonin me ushqim dhe pije.
Tradita vazhdon edhe sot e kësaj dite. Kjo lloj kulture shtrihet tek arsyeja pse finlandezët shpesh ndihen pozitivisht për detyrat qytetare si pagimi i taksave . Ata e shohin atë si thelbësore për të mirën e së tërës.

5. Përqafoni kohën e qetë së bashku.

Njerëzit nuk kanë nevojë të bëjnë gjeste madhështore për të qenë pjesë e rëndësishme e jetës suaj. Të qenit bashkë në heshtje është e mjaftueshme për të na bërë të ndihemi të lidhur dhe të dashur.
Siç thotë shprehja finlandeze : “Të folurit është argjend, por heshtja është ar”.

*Frank Martela , PhD, është një filozof finlandez dhe studiues i psikologjisë që studion bazat e lumturisë.