Stil jete

Kur fëmija rrëzohet, mos nxitoni ta ngrini!

Kur fëmija rrëzohet, mos nxitoni ta ngrini!

Edhe kësaj radhe, Lira Gjika vjen me një këshillë, për një nga momentet që prindërit përballen çdo ditë, ose disa herë në ditë: kur fëmija rrëzohet.

“Kur fëmija rrëzohet, prindër mos nxitoni ta ngrini, por inkurajojeni, që ai të ngrihet vetë. Ashtu siç u rrëzua, ashtu, duhet të ngrihet po vetë. Kjo eksperiencë, do të marrë vlera pozitive, ose negative falë reagimit të të rriturit. Nëse i rrituri qëndron i qetë, e ngushëllon fëmijën me zë të ëmbël dhe e nxit të ngrihet, do të ulë shkallën e ankthit që e ka pushtuar fëmijën dhe do e ndihmojë ta memorizojë për t`u bërë më i vëmendshëm dhe më i kujdesshëm. Ndihmojeni, ta jetojë këtë eksperiencë pozitivisht dhe jo ta trëmbni me nderhyrjen tuaj gjithë frikë e alarm. Është detyra e të rriturit të ndihmojë dhe nxisë fëmijën, të mësojë të ngrihet vetë. Këto eksperienca, janë hapat e para të edukimit ose jo, fuqizimit të aftësisë për të parandaluar dhe parashikuar një veprim demtues deri te një vendim jo të drejtë në të ardhmen”, Lira Gjika.