Stil jete

Kurthe të mendjes, si të mbroni veten: Kujdes nga këto të treja

Kurthe të mendjes, si të mbroni veten: Kujdes nga këto të


Ka kurthe mendore që mund të na lëndojnë. Shumicën e kohës ne besojmë se veprimet dhe sjelljet tona përcaktohen nga logjika dhe mendja jonë racionale. Ne shpesh biem pre e stereotipeve dhe etiketimeve dhe truri i çdo personi përpiqet të ruajë burimet, gjë që përfundimisht çon në disa shtrembërime njohëse që e bëjnë jetën tonë më pak të këndshme.

Kujdes nga këto kurthe mendore.

1. Lexim i mendjes

Ky shtrembërim njohës mund të shihet ndoshta në shumicën e familjeve. Ne shpesh besojmë se e dimë se çfarë mendojnë të tjerët për ne. Dhe shpesh jemi të sigurt se ata po mendojnë për diçka të keqe. Dhe pjesa më e keqe është se nëse nuk i ndalojmë këto mendime me kohë, mund të fillojmë të veprojmë në një mënyrë të caktuar për t’i bërë njerëzit të na duan, gjë që përfundimisht do të çojë në rezultatin e kundërt. Kur u dorëzohemi këtyre ideve, kemi më shumë gjasa të nxjerrim përfundime të gabuara për njerëzit dhe motivimet e tyre. Në këto situata jemi më të shqetësuar, gjë që çon në rraskapitje.

2. Autokritikë

Vetëkritika nuk është gjithmonë e mirë për ju, ky është një kurth mendor që nënvlerësohet. Ajo çon vetëm në faj dhe probleme të tjera psikologjike. Vetëkritika nuk është gjë tjetër veçse një shenjë e vetëvlerësimit të ulët. Dialogu i brendshëm negativ është gjithashtu protagonist i një tjetër shtrembërimi konjitiv, filtrimit negativ, i cili na bën të shpërfillim të gjitha informacionet pozitive për një situatë dhe na bën të fokusohemi te gjërat e këqija.

3. Efekti i pëlqimit të rremë

Efekti i pëlqimit të rremë është kur mendojmë se shumica e njerëzve ndajnë mendimin tonë. Ne shpesh themi gjëra të tilla si “Të gjithë e bëjnë” ose “Shumica e njerëzve jetojnë kështu”, edhe nëse nuk ka të dhëna statistikore për ta vërtetuar.

publikuar fillimisht te bota.al