Stil jete

Kush bën dush më shumë në Evropë?

Kush bën dush më shumë në Evropë?


Një studim i publikuar nga The Global Index tregon se italianët janë më të pastërtit në të gjithë Evropën (më shumë se 95% e popullsisë bën dush çdo ditë), të ndjekur nga portugezët (midis 85 dhe 94% e bëjnë këtë) dhe spanjollët dhe grekët (75-84%).


Ndërsa globalisht, sipas një sondazhi të publikuar disa vite më parë nga Euromonitor, brazilianët janë më të pastërtit në planet, duke bërë dush mesatarisht deri në 12 herë në javë. Kolumbianët dhe australianët ndiqen nga afër me 10 dhe tetë dushe për person në javë.


Kohët e fundit, debati nëse larja çdo ditë ishte e nevojshme apo jo u bë kryefjalë falë disa prej zërave më me ndikim në Hollyëood. Pasi Jake Gyllenhaal i tha revistës Vanity Fair se gjithnjë e më shumë ai e sheh larjen “më pak të nevojshme”, shumë të famshëm të tjerë dolën në mbrojtje të higjienës personale me ndërprerje. Mila Kunis dhe Ashton Kutcher kanë deklaruar se ata i pastrojnë fëmijët e tyre vetëm kur "mund të shohin papastërtitë mbi ta", dhe në vitin 2008 Charlize Theron rrëfeu se ajo mund të kalojë një javë pa e bërë këtë. Ndërkohë, Brad Pitt zbuloi gjatë xhirimeve të Inglourious Basterds se përdor peceta për fëmijë si zëvendësim për dush, dhe Cameron Diaz, Mattheë Mçonaughey, Julia Roberts dhe Leonardo DiCaprio kanë kundërshtuar publikisht përdorimin e deodorantit.


Ekspertët këmbëngulin se realisht nuk ka asnjë arsye për të shmangur dushin. “Të bësh dush çdo ditë jo vetëm që nuk është keq; rekomandohet”, shpjegon dermatologia Mayte Truchuelo.


“Është veçanërisht e rëndësishme në rastin e njerëzve që kanë punë fizike ose që ushtrojnë rregullisht, ose të heqin gjurmët e djersës, klorit, rërës, mbetjeve të kripura ose kremit të diellit gjatë verës.” Sipas ekspertes, një dush i përditshëm e mban lëkurën të pastër, largon qelizat e vdekura dhe parandalon grumbullimin e baktereve dhe agjentëve që janë potencialisht të dëmshëm për shëndetin.