Stil jete

Me fjalë të thjeshta, pse nuk duhet vënë kurrë make-up në palestër

Me fjalë të thjeshta, pse nuk duhet vënë kurrë make-up

Stërvitja është e mrekullueshme për trupin, por edhe për lëkurën.

Nxit qarkullimin e gjakut në të gjitha organet, përfshirë lëkurën, duke ofruar oksigjen dhe lëndë ushqyese. Por nëse ushtroheni me grim, mund të dëmtoni shëndetin e lëkurës, pra të shkaktoni efektin e kundërt.

Për të zbuluar se çfarë i bën makijazhi lëkurës gjatë stërvitjes, studiuesit aplikuan një bazë kremi tek balli dhe në zonat poshtë syve të 43 studentëve të universitetit. Ata lanë gjysmën e poshtme të fytyrës së të gjithëve pa grim. Më pas të gjithë studentët vrapuan në një rutine për 20 minuta.

"Hipoteza jonë ishte se grimi mund të bllokojë poret pjesërisht ose plotësisht, dhe për shkak se poret janë të rëndësishme për avullimin, djersitjen dhe heqjen e mbeturinave, grimi do të ndikonte negativisht në shëndetin e lëkurës," thotë Sukho Lee, një profesor në departamentin e këshillimit dhe shëndetit.

Lëkura luan një rol të rëndësishëm për të ndihmuar trupin të rregullojë temperaturën, veçanërisht gjatë stërvitjes, kur rrahjet e zemrës rriten dhe metabolizmi shpejtohet. Lejimi i zgjerimit të poreve në mënyrë që djersa të mund të dalë është vetëm një nga mënyrat se si lëkura çliron nxehtësinë e tepërt nga trupi.

Duke përdorur një pajisje që mund të skanojë lëkurën për nivelet e lagështisë, sasinë e yndyrës dhe madhësinë e poreve, studiuesit krahasuan pjesët e fytyrës së njerëzve të grimuar dhe pa grim. Nivelet e lagështisë në anën e grimit ishin më të larta se ato në anën e zhveshur - dhe megjithëse kjo mund të duket si një gjë e mirë, në fakt tregon një efekt negativ të fondatinës. “Lagështia në lëkurë është dëshmi e avullimit të dobët, kështu që lagështia e madhe në lëkurë nuk është një shenjë e mirë, pasi ajo duhet të avullojë”, thotë Lee.

"Poret e njerëzve ishin gjithashtu më të vogla në zonat me grim, gjë që tregon se lëkura nuk ishte në gjendje të hapej dhe të rregullonte siç duhet lagështinë dhe të largonte yndyrën dhe mbeturinat siç bën zakonisht", thotë Lee.

Nivelet e sebumit ishin gjithashtu më të larta në anët e grimit në krahasim me anët pa grim. Sebumi është një markues i mbeturinave, papastërtive dhe baktereve të grumbulluara në lëkurë. Nivelet e yndyrës ishin më të ulëta në anën e grimit, por nuk është e qartë pse, thotë Lee.

Gjetjet gjithashtu ngrejnë pyetje në lidhje me produktet e tjera që njerëzit aplikojnë në fytyrë, si kremi kundër diellit, i cili është krijuar për të formuar një pengesë në lëkurë kundër rrezeve UV. Me ndihmën e dermatologëve, Lee shpreson të zgjerojë studimin për të përfshirë lloje të tjera fondatine që përmbajnë përbërës të ndryshëm - si përbërje pa vaj - si dhe krem kundër diellit për të përcaktuar se çfarë i bëjnë lëkurës gjatë stërvitjes.