Stil jete

Mesazhet po ju shkaktojnë ankth? Ja çfarë duhet të bëni

Mesazhet po ju shkaktojnë ankth? Ja çfarë duhet të

Ne jetojmë në një botë dixhitale, të rrethuar nga pajisje teknologjike, platforma të mediave sociale dhe disa aplikacione që pretendojnë se na e bëjnë jetën më të lehtë. Jo vetëm që përparime të tilla na kanë ndihmuar të qëndrojmë të lidhur me të dashurit tanë, por gjithashtu na kanë bërë më efikas dhe efektiv.
Sidoqoftë, gjithçka vjen me një çmim. Edhe diçka aq e zakonshme si 'sms' mund të çojë në shumë stres dhe ankth te njerëzit.

Ankthi i tekstit është i vërtetë

Deri tani, mesazhet me tekst janë një nga mjetet më të zakonshme të komunikimit.

Ne jemi të gjithë pjesë e aplikacioneve të shumëfishta të bisedave, jemi anëtarë të disa grupeve të bisedave dhe ndoshta nuk ka shpëtim prej tij, nëse jeni një anëtar aktiv i botës dixhitale. Ndërsa fillimisht, mund të ketë qenë argëtuese, emocionuese, mund t'ju ketë dhënë një ndjenjë përkatësie dhe bashkimi, megjithatë, njoftimet e vazhdueshme të mesazheve, numrat e pafund të shkëmbimeve të teksteve janë bërë rraskapitëse.

Nevoja e vazhdueshme për t'u përgjigjur, mund të ketë ndikuar seriozisht në shëndetin mendor të njerëzve.

Cilat janë implikimet?

Nevoja për të qenë gjithmonë i disponueshëm, detyrimi për të qenë të përgjegjshëm dhe frika për t'u thirrur është ajo që çon në ankthin e tekstit. Kjo nga ana tjetër i bën njerëzit të shmangin bisedat, të kënaqen me përgjigjet e vonuara, por sërish frika për t'u thirrur është gjithashtu ajo që çon në ankth.

Pse në radhë të parë po ju shqetëson dërgimi i mesazheve?

Që nga ardhja e pajisjeve dixhitale që lehtësonin mesazhet me tekst, ka pasur një nivel të caktuar ankthi që ka ndodhur tek njerëzit. Qoftë nëse përfshin përgjigjen ndaj një mesazhi nga shefi juaj, ose qëndrimin në pritje nga I dashuri, ankthi po rritet.

As pandemia nuk duket se ka ndihmuar. Platformat dixhitale ishin i vetmi mjet për të komunikuar me botën e jashtme, dhe mesazhet me tekst u bënë një marrëveshje e vërtetë. Mbingarkesa shoqërore ka prekur shumë nga njerëzit që ose ishin të rinj në emocione të tilla dërrmuese ose ata që tashmë vuanin nga ankthi.

Duke qenë se mesazhet me tekst kërkojnë një urgjencë të caktuar, një menjëhershmëri për t'u përgjigjur kjo i bën njerëzit edhe më të shqetësuar.

A duhet të ndiheni 'të detyruar' të përgjigjeni?

Kur bëhet fjalë për punën, familjen apo edhe miqtë, më së shpeshti ndjeni nevojën për t'u 'përgjigjur'. Edhe pse nuk jeni në gjendjen e duhur mendore, jeni të zënë ose keni angazhime të mëparshme, thjesht ndonjëherë nuk mund të anashkaloni një mesazh nga dikush që njihni.

Por a ka ndonjë arsye pse duhet të ndiheni të detyruar të përgjigjeni, apo duhet të ndjeni nevojën për të pasur një justifikim për të mos dërguar menjëherë mesazhe. Epo, përgjigja qëndron brenda jush. Prioriteti i mirëqenies suaj mendore është më e rëndësishmja. Ndjenja e keqardhjes, fajit vetëm sa prish qetësinë e mendjes, duke rezultuar në ankth dhe shumë stres.

Ekspertët besojnë se fikja e njoftimeve, heqja e zërit nga grupet mund t'ju ndihmojë në fakt të mbani qetësinë. Një pushim nga telefoni juaj, respektimi i një mjedisi natyror, pa ndikime dixhitale mund të ndihmojë gjithashtu.

Tiranapost.al