Mjekët ndajnë 7 ushqimet e jetëgjatësisë që hanë për të qëndruar plot energji
Nga Resa E Lewiss/Shumica e njerëzve supozojnë se mjekët kanë zakone të përsosura të të ngrënit . Por ditët tona janë të ngarkuara dhe ne rrallë, për të mos thënë ndonjëherë, planifikojmë pushime.
Për të shmangur ushqimet e shpejta dhe të përpunuara ne kemi nevojë për opsione të shpejta që kanë vlera të larta ushqyese.
Si mjekë të urgjencës, këtu janë shtatë ushqime të jetëgjatësisë që hamë për të qëndruar të shëndetshëm, të ngopur dhe plot energji gjatë gjithë ditës:
1. Arra
Arrat janë të pasura me proteina dhe janë më miqësore me mjedisin se mishi.
Por përmbajtja e kalorive dhe yndyrave të ngopura mund të shtohen, kështu që hani ato me moderim.
2. Humus
Qiqrat, përbërësi kryesor i humusit, janë të pasura me fibra dhe një burim i madh i proteinave me bazë bimore. Ato përmbajnë yndyrna të pangopura, të cilat rrisin nivelet e HDL (lloji i shëndetshëm i kolesterolit).
Studimet kanë zbuluar se shtimi i tyre në dietën tuaj mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe disa llojeve të kancerit.
3. Perimet
Disa njerëz pëlqejnë konceptin crudités: karrota, selino dhe copa të vogla brokoli ose lulelakër.
Patatet e ëmbla të pjekura janë gjithashtu të shkëlqyera, veçanërisht duke pasur parasysh se sa të shijshme dhe të mbushura me vitamina janë.
4. Avokado
Avokadot përmbajnë disa lëndë ushqyese kryesore, duke përfshirë yndyrat e pangopura, kaliumin dhe fibrat që janë shoqëruar me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kronike.
5. Ullinj
Ullinjtë janë të pasur me oleat, i cili është një acid yndyror i pangopur. Një studim i vitit 2016 zbuloi se ngrënia e më shumë yndyrave të pangopura zvogëlon rrezikun e vdekjes së parakohshme për shkak të sëmundjes, krahasuar me ngrënien e më shumë karbohidrateve.
6. Alga deti të pjekura
Alga e detit është ushqyese dhe e disponueshme gjerësisht. Është i ulët në kalori dhe i lartë në fibra.
7. Vezë të ziera
Vezët janë plot me proteina pa yndyrë. Mund të zieni shumë përnjëherë dhe më pas t’i konsumoni një nga një gjatë gjithë javës.
Dhe ju lutem, një kujtesë nga dy mjekë të urgjencës: Përtypeni mirë ushqimin!
*Resa E. Lewiss është profesoreshë e mjekësisë emergjente dhe radiologjisë në Universitetin Thomas Jefferson