Stil jete

Mos i ndëshkoni fëmijët tuaj nëse dëshironi që ata të rriten elastikë

Mos i ndëshkoni fëmijët tuaj nëse dëshironi që ata

“Fjala ‘i butë” po nxit. Kjo është arsyeja pse unë nuk e përdor atë. Njerëzit mendojnë se do të thotë të mos thuash kurrë 'jo', por nuk është kështu."

Në librin e saj, Delahooke, e cila është një psikologe fëmijësh, trajton një metodë të re të rritjes së fëmijëve të quajtur ‘prindërim i përgjegjshëm’.

Si funksionon prindërimi i përgjegjshëm?

Libri i Delahooke sfidon supozimin se fëmijët kërkojnë vëmendje negative, për të marrë diçka që duan, ose pa asnjë arsye.

Ky supozim, thotë ajo, çon në pasoja kur ju jeni duke praktikuar prindërimin tradicional.

"Ne besojmë se fëmijët duan të kënaqin prindërit e tyre."

Një fëmijë që qan në një dyqan sepse nuk po i blihet diçka nuk ka për qëllim të jetë mosmirënjohës ose i vështirë. Ata thjesht nuk kanë zhvilluar mjetet emocionale për t'u marrë me zhgënjimin.

"Ata nuk e kanë ndërtuar ende qarkun e vetërregullimit," thotë ajo. "Aftësia për të pranuar zhgënjimin dhe paparashikueshmërinë."

Dhe prindërimi tradicional nuk e merr parasysh këtë. Në prindërimin e përgjegjshëm, ju e pranoni se si ndihen ata.

"Duhet t'i mësoni një fëmije ta rregullojë," thotë ajo. "Ju ndërtoni vetë-rregullimin përmes marrëdhënieve të sigurisë dhe besimit."