Stil jete

Mos pyetni më kurrë si jeni! Sipas Harvardit njerëzit e suksesshëm nuk e përdorin këtë shprehje kur takohen

Mos pyetni më kurrë si jeni! Sipas Harvardit njerëzit e

“Si jeni?” Këto janë fjalët më boshe në botën e komunikimit. Personi që pyet nuk dëshiron vërtet ta dijë, dhe personi që përgjigjet nuk thotë të vërtetën. Ajo që vijon është një mundësi e humbur dhe shkëmbim i pakuptimtë me zero lidhje.

Por çelësi për të përfituar sa më shumë nga bisedat e vogla, sipas studiuesve të Harvardit , është thjesht t’i bësh personit tjetër pyetje pasuese. Në një seri eksperimentesh, studiuesit analizuan më shumë se 300 biseda në internet dhe zbuluan se ata që bënin pyetje vijuese më kuptimplota, pëlqeheshin më shumë.

Këtu janë disa taktika për të pasur një bisedë kuptimplotë:

1. Përdorni trukun ACT për të nisur një bisedë

A - Ka një vërtetësi

C - Ka një lidhje

T - Ka një temë që do t’u japë atyre të kuptojnë se kush jeni ju

Një nga pyetjet mund të jetë:

″Çfarë planesh keni këtë javë?”

Vëzhgoni rrethinën tuaj

Gjeni diçka ku të përqendroheni në mjedisin tuaj, si p.sh. vepra arti në mur. Me siguri do të ketë diçka që do të nxisë biseda të vogla dhe do të ndihmojë ta çojë bisedën në pyetje unike vijuese.
Ndani disa lajme (që ka ndodhur në të vërtetë)
Nëse keni “lajme”, ndajini: “Unë adoptova një kafshë shtëpiake gjatë fundjavës” ose “Fëmija ime 6-vjeçare hipi në biçikletë për herë të parë dje!” Besoni apo jo, shumica e njerëzve në të vërtetë duan të dinë më shumë për të tjerët, veçanërisht nëse ata të dy punojnë në të njëjtën kompani ose zyrë.

Flisni herët

Nëse jeni duke u takuar personalisht ose jeni në një video-konferencë, flisni herët.
Nëse prisni, ndoshta do të ndodhin dy gjëra: Njëra, dikush tjetër do të bëjë komentin që dëshironit të bënit dhe, dy, kolegët tuaj më llafazan do të marrin përsipër pyetjet e tyre pasuese.

Nuk është vetëm ajo që thua

Pavarësisht se çfarë ose sa shumë thoni, toni i zërit, shprehja e fytyrës dhe kontakti me sy do të transmetojnë shumë më tepër. Shikoni personin tjetër kur flisni, jo diku tjetër. Në telefon, buzëqeshni - kjo do ta bëjë zërin tuaj të tingëllojë më i ngrohtë.

Vazhdoni bisedën

Kjo është ajo ku bisedat e vogla shkojnë në nivelin tjetër, ndërsa largoheni nga të folurit për diçka të.
Nëse biseda tashmë po rrjedh, do të jetë më e lehtë se sa mendoni dhe bëni pyetje vijuese.

Vetëm Bëje

Për introvertët, bisedat e vogla mund të jenë të dhimbshme. Por nëse nuk thoni asgjë në ato momente përpara se të fillojë një takim ose kur ju dhe shefi juaj jeni në ashensor, rrezikoni të bëheni të padukshëm.