Stil jete

Në moshën 100 vjeçare, jam emëruar mjeku praktikues më i vjetër në botë—5 gjëra që nuk i bëj kurrë për të jetuar një jetë të gjatë

Në moshën 100 vjeçare, jam emëruar mjeku praktikues

Nga Dr. Howard Tucker / Kur linda në vitin 1922, jetëgjatësia mesatare në SHBA ishte 58 vjeç për burrat dhe 61 vjeç për gratë.

Pra, si një mjek dhe neurolog 100-vjeçar, pacientët shpesh më pyesin për këshilla se si të qëndrojnë të shëndetshëm, të lumtur dhe të mprehtë mendërisht .

Ja 5 gjëra që unë nuk i bëj kurrë:

1. Nuk i kaloj ditët në pension.

Unë kam punuar për më shumë se 75 vjet, dhe madje u emërova si mjeku më i vjetër praktikues në botë nga Rekordet Botërore Guinness. Sara, gruaja ime praktikon ende psikoanalizë dhe psikiatri në moshën 89-vjeçare.
Nëse jeni të bekuar që keni një karrierë që ju pëlqen dhe jeni ende në gjendje të punoni, merrni parasysh shtyrjen e daljes në pension. Shumë njerëz që dalin në pension dhe bëhen joaktivë në rutinën e tyre të përditshme janë në një rrezik në rritje të rënies njohëse .

2. Nuk e lë veten të dal nga forma.

Noti, vrapimi, ecja dhe skijimi deri në fund të viteve ’80 më kanë mbajtur të fortë dhe të shëndetshëm.
Ndërsa nuk skijoj më dhe nuk jam aq aktiv sa dikur, përpiqem të eci të çdo ditë. Shikimi i filmave klasikë më ndihmon në frenimin e mërzisë.

3. Nuk pi duhan.

Kur isha në shkollë të mesme në vitet 1930, i thashë babait se doja të filloja duhanin. Po ai më tha: Unë nuk e kam aspak problem. Por pse dikush do të donte të fuste diçka tjetër përveç ajrit të pastër në mushkëritë e tij kur jeta është kaq e shkurtër?”
Kjo më hoqi menjëherë kënaqësinë nga fillimi i duhanit.

4. Nuk e kufizoj veten.

Unë do të pi një martini herë pas here, por jo çdo ditë. Sara është një kuzhiniere e shkëlqyer dhe më ka ndihmuar të mbaj një dietë të shëndetshme dhe të larmishme. Ne kemi sallatë në çdo vakt dhe shijojmë zarzavate si brokoli dhe lakrat e Brukselit.
Sekreti i vërtetë i jetëgjatësisë është se nuk ka sekrete. Por ne jetojmë çdo ditë dhe vdesim një herë, ndaj duhet ta shfrytëzojmë sa më shumë kohën që kemi.

5. Nuk e lë që njohuritë e mia të shkojnë dëm.

Duke ushtruar neurologji për më shumë se shtatë dekada, kam parë që mjekësia evoluon nga lobotomitë në teknikat më të fundit të imazhit të kompjuterizuar.
Më pëlqen shumë t’u mësoj studentëve të mi të mjekësisë, dhe gjithashtu mësoj shumë prej tyre.

*Dr. Howard Tucker është një neurolog nga Cleveland, Ohio dhe u emërua ” Mjeku më i vjetër praktikues” nga Guinness World Records.