Stil jete

Nëse kjo foto të shkakton neveri, mund të vuash nga tripofobia

Nëse kjo foto të shkakton neveri, mund të vuash nga tripofobia

Nëse u përgjigje me Po, atënherë mund të vuash nga Tripofobia, një nga fobitë më të përfolura në internet për të cilën nuk keni dëgjuar të flitet me emër. Termi është greqisht do të thotë frika nga vrimat e vogla, të mërzitshme.

Termi hyri në leksikun popullor rreth vitit 2009.

Termi nuk njihet nga Shoqata Amerikane e Psikiatrisë dhe ekspertët e shëndetit mendor debatojnë nëse neveria është apo jo një fobi e vërtetë. Pjesa më e madhe e frikës vetë-diagnostikohet nga ata që pretendojnë se imazhet u shkaktojnë atyre çdo gjë që nga shqetësimi i lehtë deri te ndjesia e dëshirës për të vjellë.

Nëse kjo foto të shkakton neveri, mund të vuash nga tripofobia

Në një studim të vitit 2013 të titulluar thjesht 'Frika nga vrimat', dy studiues nga Universiteti i Essex ishin të parët që trajtuan në mënyrë akademike frikën e çuditshme. Në kampionin e tyre, ata zbuluan se 16 përqind e 286 të rriturve të testuar kishin një neveri ndaj vrimave.

Një studim i ri nga Universiteti i Kentit i botuar në revistën Cognition and Emotion shtron një teori tjetër se pse disa njerëz kanë reagime kaq të forta negative ndaj vrimave të vogla.

Njerëzit që kanë frikë nga pamja e grupeve të vogla të vrimave mund të ndjejnë ankth ndaj parazitëve, ose sëmundje të tjera që mund të përhapen lehtësisht nga personi në person. Studiuesit teorizuan se grupet e vrimave të vogla të pranishme në sëmundje të tilla si lija, fruthi, tifoja dhe të tjera mund të shkaktojnë një reagim të madh për tripofobët që shihnin modele të ngjashme në objektet e përditshme.