Stil jete

Një psikoterapist rendit 5 pikat e forta mendore që ju nevojiten për të qenë të suksesshëm në çdo gjë

Një psikoterapist rendit 5 pikat e forta mendore që ju nevojiten

Nga Jody Michael/ Kur duam të bëhemi më të aftë fizikisht, ne punojmë me trupat tanë, ndonjëherë duke u përqendruar në muskuj të veçantë, siç janë bicepsi. Ne mund të bëjmë të njëjtën gjë me aftësinë tonë mendore.

Në 25 vitet e mia të kërkimit si psikolog, kam zbuluar se janë pesë muskuj kryesorë mendorë që punojnë së bashku për të na ndihmuar të rrisim inteligjencën tonë emocionale, t’i përgjigjemi situatave me më shumë elasticitet, të ndërtojmë marrëdhënie më të forta ndërpersonale dhe të lulëzojmë në të gjitha pjesët e jetës.

Ja cilët janë:

1. Përgjegjësia personale

Do të habiteni se sa shumë njerëz mendojnë gabimisht se e zotërojnë tashmë këtë. Përgjegjësia personale nuk ka të bëjë me veprimet e përditshme si paraqitja në punë ose marrja e fëmijëve nga shkolla në kohë.

Ajo funksionon në një nivel shumë më radikal:

-Ju ndaloni së fajësuari njerëzit dhe rrethanat e tjera për mënyrën se si ndiheni ose për atë që mund t’ju ketë ndodhur.

-Ju merrni meritat tuaja për një rezultat pozitiv edhe kur njihni punën e të tjerëve.

-Ju zotëroni atë që është e juaja dhe i lini të tjerët të zotërojnë atë që është e tyre.

2. Besimet e dobishme

Shumica prej nesh mendojnë se besimet tona janë të vërteta. Por ato janë në fakt një grup supozimesh, që do të thotë se ne mund të eksperimentojmë me to. Ne mund t’i hetojmë, t’i sfidojmë dhe të përpiqemi të mendojmë për të reja.

Këtu janë disa lente të dobishme për t’u adoptuar:

-Lente bashkëpunuese: Kjo është qasja “Unë fitoj kur ti fiton”. Ndoshta të gjithë nuk marrin gjithçka që duan, por të gjithë largohen duke u ndjerë të dëgjuar dhe të përfshirë.

-Lente e mundshme: Kjo lente ju lejon të bëni një hap prapa dhe të lini përkohësisht pas të gjitha pengesat dhe problemet në mënyrë që t’i jepni vetes lirinë për të imagjinuar një rezultat ideal.

-Objektivi i mundësisë: Edhe në kohë konflikti, mund të pyesni veten: “Si mund të gjej një mundësi në çfarëdo situate që përballem?”

3. Vetëvlerësimi

A mund të vetëvlerësoni me saktësi gjendjen tuaj të brendshme?

Nëse keni muskuj të fortë vetëvlerësimi, mund të thoni se po përjetoni një kombinim zhgënjimi, zemërimi, ankthi dhe një dhimbje koke të fortë.

Qëllimi është të bëheni më të mirë në menaxhimin dhe rregullimin e emocioneve dhe përgjigjeve tuaja ndaj shkaktarëve.

4. Mbajtja e këndvështrimeve të shumta

Nëse jeni si shumica e njerëzve, jeni të përqendruar të provoni se pozicioni juaj është i duhuri. Por kur jeni në gjendje të shihni shumë këndvështrime të ndryshme, ju keni aftësinë për të kuptuar dhe marrë parasysh perspektivat që nuk janë në përputhje me tuajat.

Kur vlerësoni dhe lejoni dallimet të kthehen në opinione, mund të lini një bisedë pa pasur nevojë të përcaktoni se kush ka të drejtë ose gabim.

Praktikoni pezullimin e gjykimit dhe përqafoni kompleksitetin e grisë.

5. Qetësimi i fiziologjisë suaj

Ne e nënvlerësojmë pamasë fuqinë e gjendjes tonë fizike kur jemi të shqetësuar ose të mërzitur, dhe si ta ndryshojmë atë në përgjithësi.

E vërteta është se ne mund të ndikojmë në sistemin tonë nervor.

Ka shumë teknika jashtëzakonisht efektive, të tilla si ushtrimet e frymëmarrjes dhe relaksimi i muskujve, që mund t’i përdorni për të ndryshuar shpejt gjendjen tuaj fizike kur ndiheni të kërcënuar.

Shenim: Jody Michael është një psikoterapist dhe CEO i Jody Michael Associates, një kompani stërvitore ekzekutive.