Stil jete

Një qytet lundrues po ndërtohet në Maldive për të luftuar ndryshimet klimatike

Një qytet lundrues po ndërtohet në Maldive për të

Në një lagunë, vetëm 10 minuta me varkë nga Male, kryeqyteti i Maldiveve, po ndërtohet një qytet lundrues, i madh sa për për të strehuar 20,000 njerëz.

Qyteti do të përbëhet nga 5000 njësi lundruese duke përfshirë shtëpi, restorante, dyqane dhe shkolla, me kanale që kalojnë në mes. Njësitë e para do të zbulohen këtë muaj, me banorët që fillojnë të lëvizin në fillim të vitit 2024 dhe i gjithë qyteti do të përfundojë deri në vitin 2027.

Një qytet lundrues po ndërtohet në Maldive për të

Projekti nuk është menduar si një eksperiment ose një vizion futurist: ai po ndërtohet si një zgjidhje praktike për realitetin e ashpër të rritjes së nivelit të detit.

Një arkipelag me 1,190 ishuj të ulët, Maldivet janë një nga vendet më të cenueshme në botë ndaj ndryshimeve klimatike. Tetëdhjetë përqind e sipërfaqes së saj tokësore është më pak se një metër mbi nivelin e detit dhe me nivelet që parashikohen të rriten deri në një metër deri në fund të shekullit, pothuajse i gjithë vendi rrezikohet të zhytet në ujë.


Por nëse një qytet noton, ai mund të ngrihet me detin. Kjo është "shpresa e re" për më shumë se gjysmë milioni banorë të Maldiveve.