Stil jete

Oscar i kërkon falje aktores indigjene pas 50 vitesh për keqtrajtimin që iu bë gjatë ceremonisë së çmimeve

Oscar i kërkon falje aktores indigjene pas 50 vitesh për keqtrajtimin

Sacheen Littlefeather kishte vetëm 60 sekonda për të folur në Academy Awards 1973. Në fjalimin e saj të shkurtër, teksa refuzoi Oscarin për aktorin më të mirë në emër të Marlon Brandos, ajo mbrojti edhe të drejtat e amerikanëve indigjenë.

Fjalimi i saj jo vetëm shkaktoi britma urrejtëse te audienca, por edhe te aktorët që ishin të pranishëm.

Pothuajse 50 vjet më vonë, Akademia e Arteve dhe Shkencave të Filmit i kërkon zyrtarisht falje Littlefeather për keqtrajtimin që përjetoi gjatë fjalimit të saj dhe në vitet në vijim.

Oscar i kërkon falje aktores indigjene pas 50 vitesh për keqtrajtimin

"Abuzimi që keni duruar për shkak të kësaj deklarate ishte i pajustifikuar," shkroi ish-presidenti i Akademisë David Rubin në një letër drejtuar Littlefeather. Barra emocionale që keni përjetuar dhe kostoja e karrierës suaj në industrinë tonë janë të pariparueshme. Për një kohë të gjatë guximi që treguat nuk u pranua. Për këtë, ne ofrojmë faljen tonë më të thellë dhe admirimin tonë të sinqertë."

Littlefeather do të shfaqet në Muzeun e Akademisë së Filmave muajin e ardhshëm për të diskutuar paraqitjen e saj historike në Oscar dhe të ardhmen e përfaqësimit të Indigjenëvenë ekran, tha Akademia.

Oscar i kërkon falje aktores indigjene pas 50 vitesh për keqtrajtimin

Në një deklaratë, Littlefeather e quajti eventin e ardhshëm, gjatë së cilës ajo do të marrë faljen personalisht, "një ëndërr të bërë realitet".

“Është thellësisht inkurajuese të shoh se sa shumë ka ndryshuar që kur nuk e pranova çmimin e Akademisë 50 vjet më parë”, tha Littlefeather.

Kur Brando fitoi aktorin më të mirë për rolin e tij kryesor në "The Godfather", ai mungonte. Në vend të tij, ai i kërkoi Littlefeather, atëherë një aktore dhe aktiviste, të merrte pjesë në ceremoni - dhe të refuzonte çmimin në emër të tij.

Duke u ngjitur në skenë në heshtje dhe qetësi me një fustan prej lëkure, Littlefeather u prezantua solemnisht si një grua Apache.

"(Brando) me shumë keqardhje nuk mund ta pranojë këtë çmim shumë bujar dhe arsyet për këtë janë trajtimi i indianëve të Amerikës sot nga industria e filmit," tha ajo.

Ajo tha gjithashtu se John Wayne, ylli konservator perëndimor e akuzoi atë për ta "nxjerrë nga skena", megjithëse ai u ndalua nga rojet e sigurisë.

Pas ceremonisë, Littlefeather tha se ajo luftoi për të gjetur punë në industrinë e filmit. Ajo ia kushtoi një pjesë të madhe të karrierës së saj pas Oscars aktivizmit dhe themelimit të organizatave të artit interpretues për aktorët indigjenë.

Pavarësisht dënimit që ajo mori nga disa në Hollyëood që nuk pajtoheshin me mbrojtjen e saj ndaj amerikanëve vendas, Littlefeather tha se ajo mori lavdërime dhe mbështetje nga udhëheqës si Coretta Scott King dhe Cesar Chavez.