Ozempic ka frenuar krizën e obezitetit. Por, a e ka vrarë shijimin e ushqimit?

Ilaçet për humbje peshe si Ozempic kanë qenë një zbulim i madh sepse eliminojnë nevojën për ushqim duke imituar hormonin e zorrëve (GLP-1) dhe duke i bërë njerëzit të ndihen të ngopur më shpejt. Këto barna besohet se kanë kontribuar në uljen e normave të obezitetit në SHBA në më shumë se një dekadë. Por a mund të sinjalizojnë gjithashtu vdekjen e oreksit siç e njohim ne? Sondazhet e vitit 2024 tregojnë se një në tetë të rritur amerikanë ka përdorur barna GLP-1 dhe një në pesë britanikë do t'i përdorte ato nëse do të ishin të disponueshme në NHS.
Të paktën 500,000 britanikë tashmë po i marrin këto barna privatisht. Sipas Morgan Stanley Research, shitjet globale të barnave për humbje peshe pritet të arrijnë në 105 miliardë dollarë deri në vitin 2030. Morgan Stanley Research gjithashtu zbuloi se 63 për qind e njerëzve në Ozempic po shpenzojnë më pak për të ngrënë jashtë – një fenomen që shihet në të dy anët e Atlantikut.
Një restorant nga Nju Jorku thotë për Financial Times se një tavolinë prej katër vetash zakonisht mund të "ndante meze, ndoshta një pjatë makaronash dhe peshk" në vend që të porosiste një vakt të plotë me peshk, biftek si dikur.
Një tjetër raportoi: Të ftuarit kanë më pak pjata individuale të rënda me karbohidrate dhe shumë më shumë proteina. Ilaçet për humbje peshe jo vetëm që zvogëlojnë oreksin e njerëzve. Ata kanë treguar se ndikojnë në dëshirën e tyre për disa artikuj të tillë si alkooli dhe snacks.Njerëzit dëshirojnë më pak ushqime të padëshiruara të ëmbla, të kripura, të përpunuara dhe më shumë ushqime integrale të papërpunuara: perime, mish, vezë, bulmet.
Një dietologe thotë: Kur shumë nga pacientët e mi hanë darkë jashtë, ata porosisin proteina dhe perime të thjeshta, jo sepse janë në dietë, por sepse në fakt kjo është ajo që duan.”
Osman Badawi (jo emri i tij i vërtetë) është një PR i modës, e quan veten një adhurues të ushqimit dhe darkon tre ose katër herë në javë. Një vit më parë, ai filloi mikrodozimin e Ozempic. Mikrodozimi nuk rekomandohet nga mjekët, por është bërë gjithnjë e më popullor. Për një javë çdo tre ose katër muaj ai mori Ozempic. “Më dukej sikur po shkoja në një tërheqje nga ushqimi,” thotë ai. Ai e kuptoi se sa shumë i pëlqente të hante për kënaqësi dhe hezitonte të shkonte në Ozempic për periudha më të gjata.
Të gjithë janë në Ozempic. Pra, pse askush nuk do të flasë për të? Ku do të çojë e gjithë kjo? Ndërsa kompanitë ushqimore si Nestlé lançojnë marka të reja të synuara posaçërisht për përdoruesit e GLP-1, restorantet po rikonceptojnë menutë për oreks të kufizuar.