Stil jete

Pesë gjërat që ju nevojiten për të qenë të lumtur, sipas një eksperti

Pesë gjërat që ju nevojiten për të qenë të

Nga Tal Ben-Shahar

Me kalimin e viteve, bazuar në sasinë në rritje të kërkimeve brenda Psikologjisë Pozitive dhe bazuar në eksplorimin tim të disiplinave të tjera - nga filozofia në antropologji, nga teologjia në neuroshkencë - mendimi im evoluoi përtej të kuptuarit të lumturisë si integrim i kuptimit dhe kënaqësisë.

Sot, përkufizimi që më duket më i dobishëm si student dhe mësues i lumturisë bazohet në fjalët e Helen Keller, e cila më shumë se një shekull më parë shkroi:

"Për mua i vetmi përkufizim i kënaqshëm i lumturisë është tërësia". Duke u mbështetur në fjalët e Keller, unë e përkufizoj lumturinë si "përvojë e mirëqenies së të gjithë njerëzve".

Një pjesë e madhe e kërkimeve të kryera nga psikologët gjatë dekadave të fundit tregojnë qartë vlerën e kultivimit të lumturisë. Kjo vlerë shtrihet përtej përfitimit të dukshëm të natyrshëm në përjetimin e lumturisë: faktin që ndihet mirë të ndihesh mirë.

Pesë gjërat që ju nevojiten për të qenë të lumtur:

Mirëqenie shpirtërore

Shumica e njerëzve e lidhin spiritualitetin me fenë, veçanërisht me besimin në Zot. Ndërsa spiritualiteti sigurisht që mund të gjendet në fe, është e mundur të përshkosh një rrugë shpirtërore të pavarur nga feja.
Mirëqenia shpirtërore i referohet rëndësisë së gjetjes së një sensi të qëllimit dhe kuptimit në jetë, si dhe të ngritjes së përvojave të zakonshme në ato të jashtëzakonshme përmes pranisë së ndërgjegjshme.

Mirëqenia fizike

Kuptimi se mendja dhe trupi janë të lidhura – një kuptim që sfidon një qasje perëndimore të rrënuar nga dualizmi – është kritik për mirëqenien fizike. Psikologjike dhe fizike nuk janë dy entitete të ndara dhe të pavarura, por më tepër të lidhura dhe të ndërvarura; lumturia nuk varet as nga mendja, as nga trupi, por nga të dyja.

Mirëqenia intelektuale

Ndërsa lidhja midis inteligjencës dhe lumturisë tonë është e paqartë, ekziston një lidhje e fortë dhe e qartë midis mënyrës se si e përdorim intelektin dhe lumturisë tonë. Kurioziteti dhe çiltërsia, si dhe angazhimi i thellë në të mësuar, janë blloqet ndërtuese të mirëqenies intelektuale, dhe si rrjedhojë e Tërësisë.

Mirëqenia relacionale

Parashikuesi numër një i lumturisë nuk është paraja apo prestigji, suksesi apo vlerësimet, por sasia dhe cilësia e kohës që kalojmë me njerëzit për të cilët kujdesemi dhe që kujdesen për ne.

Marrëdhëniet e shëndetshme përbëjnë thelbin e një jete të plotë dhe të plotë. Por nuk është vetëm lidhja jonë me miqtë, familjen ose kolegët tanë që ka rëndësi; kultivimi i një marrëdhënieje të shëndetshme me veten tonë është thelbësore nëse duam të gëzojmë marrëdhënie të shëndetshme me të tjerët.

Mirëqenia emocionale

Emocionet, natyrisht, luajnë një rol të rëndësishëm në përvojën tonë të përgjithshme të lumturisë. Ato informojnë mendimet dhe veprat tona – dhe ato janë rezultate të mendimeve dhe veprave tona. Mirëqenia jonë emocionale varet nga aftësia jonë për të kultivuar emocione të këndshme, si gëzimi dhe mirënjohja, si dhe për t'u përballur me ato të dhimbshme, si zilia dhe pikëllimi, në një mënyrë të shëndetshme.

Tiranapost.al