Stil jete

pH i stomakut ndryshon në varësi të emocioneve. Frika dhe neveria rrisin aciditetin

pH i stomakut ndryshon në varësi të emocioneve. Frika dhe neveria

Emocionet nuk lidhen vetëm me zemrën ose trurin: kanë edhe një lidhje të ngushtë me sistemin gastrointestinal, veçanërisht stomakun, i cili reagon ndaj neverisë dhe frikës duke rritur aciditetin dhe bën të kundërtën kur ndjeni lumturi.

Kjo u zbulua nga studimi italian i drejtuar nga Universiteti Sapienza i Romës dhe i kryer në bashkëpunim me Institutin Italian të Teknologjisë dhe Fondacionin Santa Lucia të Romës, falë disa pilulave të pajisura me sensorë.

Hulumtimi, i botuar në revistën eLife, hap rrugën për hetime më të thelluara si për pacientët që vuajnë nga patologjitë gastrointestinale, ashtu edhe për ata që vuajnë nga çrregullime depresive dhe të spektrit autik, të cilët shfaqin ndryshime në sferën emocionale.

Studiuesit e udhëhequr nga Giuseppina Porciello rekrutuan 31 pjesëmarrës midis moshës 20 dhe 30 vjeç, të gjithë burra, të cilët u detyruan të merrnin një kapsulë të pajisur me sensorë të aftë për të matur pH, temperaturën dhe presionin brenda organeve të tretjes.

Përdorimi i kësaj lloj teknologjie, të zhvilluar për mjekësinë gastrointestinale, është një risi absolute në studimet psikologjike. Më pas, vullnetarëve iu shfaqën video të afta për të ngjallur emocione të ndryshme, ndërkohë që ata monitoroheshin edhe nga jashtë nëpërmjet rrahjeve të zemrës, aktivitetit nervor dhe syve.

Rezultatet tregojnë se emocionet nuk janë të përqendruara vetëm në zemër apo mushkëri, por tashmë përfshijnë drejtpërdrejt stomakun në një nivel të perceptueshëm.

Në fakt, pjesëmarrësit që ndjenin neveri ose frikë kishin një pH më të ulët (dhe për rrjedhojë më aciditet) në stomakun e tyre, ndërsa videot që shkaktonin lumturi e rritnin atë.

Megjithatë, nuk u zbuluan korrelacione për temperaturën dhe tensionin. Sipas autorëve të studimit, teknologjia inovative e përdorur mund të aplikohet edhe në kërkime të reja mbi marrëdhëniet midis organeve të brendshme dhe ndryshimit të humorit.