Pneumoni, dështimi i veshkave dhe më shumë: Si sfungjeri i enëve mund t'ju vrasë ngadalë
Shtëpia juaj është menduar të jetë një strehë për shëndetin tuaj. Qoftë duke siguruar që ajri të jetë i pastër apo duke gatuar në një mjedis higjienik. Megjithatë, një objekt i përdorur çdo ditë për pastrim mund të jetë duke minuar shëndetin tuaj pa e ditur: sfungjeri i enëve. Ky mjet që duket i pafajshëm shpesh mund të bëhet një vatër për baktere të rrezikshme, duke paraqitur një rrezik për familjen tuaj.
Pse janë sfungjerët e kuzhinës një rrezik për shëndetin?
Studimet kanë zbuluar se sfungjerët e kuzhinës mund të mbajnë më shumë baktere se vendet e tualetit, duke i renditur si një nga objektet më të ndotura në shtëpi. Në fakt, një sfungjer i vetëm mund të mbajë deri në 54 miliardë baktere për centimetër kub, duke ndotur sipërfaqet që prek. Këto baktere shpesh përfshijnë patogjenë ushqimorë që lidhen me helmimin nga ushqimi. Për shembull, kur një sfungjer bie në kontakt me ushqime të papërpunuara si pulat, të cilat mund të bartin Salmonellën, rreziku i ndotjes shumëfishohet.
Studiuesit në Universitetin Duke konfirmojnë se struktura e një sfungjeri— një mjedis i lagësht dhe poroz— e bën atë një habitat ideal për mikrobet. Sfungjerët mund të kultivojnë madje më shumë baktere sesa pllakat standarde të agarit që përdoren në laboratorët për rritjen e baktereve.
Bakteret që gjenden në sfungjerët e enëve mund të shkaktojnë gjithçka, nga çrregullime të lehta të stomakut deri te infeksione më serioze si pneumonia, meningjiti dhe helmimi i gjakut.
Nëse jeni duke kërkuar alternativa më të sigurta ndaj sfungjerëve tradicionalë, konsideroni përdorimin e furçave për fërkim, furçave prej silikoni ose sfungjerëve prej metali, të cilët janë më të lehtë për t'u pastruar.